Варна ще създава пилотен кризисен център

Общинската администрация на Варна работи за стратегия, която да интегрира всички съществуващи системи, имащи отношение към сигурността, бедствията и авариите. "„Мотивирани сме да работим за създаване на пилотен кризисен център, който да събира и координира дейностите на всички служби при подобни ситуации“, каза кметът Иван Портних на среща с проф. д-р Раед Арафат, държавен секретар на Румъния по въпросите на природни бедствия, масови поражения и тероризъм и директор на департамента по спешни ситуации към Министерството на вътрешните работи на Румъния, с д-р Ури Бен Яаков и Етай Хандман от Международния институт за борба с тероризма от Израел.

Гостите в семинар „Организация и управление при бедствия и кризи с голям брой пострадали“ в Медицинския университет.

Кметът посочи пример с ВВМУ „Н. Вапцаров“, което има разработена програма за мониторинг на петролните разливи в Черно море. Във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ пък са направени стъпки за създаване на Черноморска академия за сигурност, с направления киберсигурност и интелигентни системи за защита на населението.

Според проф. д-р Раед Арафат Варна и Русе имат потенциал да бъдат градове, в които да бъдат реализирани пилотни проекти за внедряването на интегрирана система за управление и координация на действия при бедствия и кризи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони