Варна ще харчи 384,7 млн. лв. догодина

Най-много разходи са предвидени за инфраструктура

Рекорден бюджет от 384,7 млн. лв. планира община Варна за 2018 г. Това стана ясно по време на обществено обсъждане на планираните приходи и разходи в местната хазна за следващата година.

Предвидено е Варна да разполага със 114 млн. лв. повече от 2017 г. без данъците и таксите да се увеличават, обясни пред гражданите Стефка Господинова, началник на финансовата дирекция в общината. 260,65 млн. лв. са заложените местни приходи, а останалата част от постъпленията са държавно делегирани дейности.

Приоритетите на града са създаването на модерна градска среда, образованието и утвърждаването на Варна като туристическа дестинация за четири сезона. Затова и лъвският пай от 46% в разходната част е предвиден за инженерна инфраструктура.

118,5 млн. лв. ще бъдат вложени в изграждане и ремонт на улици. 30% от бюджета са за образование, като завишението с 12 млн. лв. спрямо тази година е за ремонти, строителство и подобряване на материалната база на училища и детски градини. Най-малко средства - 1% от общия бюджет, ще се харчат за сигурност и отбрана. За здравеопазване са заложени 5%, а за социални дейности и култура - по 4%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България