Варненската обсерватория чества половинвековен юбилей

В тайните на астрономията се посвещават над 10000 деца годишно

Над 300 деца от предучилищна възраст до 12 клас се обучават годишно в най-старата и в най-голямата обсерватория у нас, а над 10000 ученици посещават планетариума и влизат в света на звездите и останалите небесни тела.

Варненската астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" навърши на 22 май половин век от създаването си. Тогава през 1968 г. тържествено е открит първият в България астрономически комплекс, състоящ се от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко, припомни директорът Свежина Димитрова.picture-831 Автор на проекта на уникалната сграда в сърцето на Морската градина е арх. Камен Донев, чийто син е поканен на тържествата. Те са започнали от седмица насам с отворени врати за гражданите, с честване на Международния ден на светлината, с Нощта на музеите и с представления "Жива слънчева система", а в сряда ще има кръгла маса с участието на директорите на всички обсерватории в страната и научни светила в областта на астрономията. Те ще излязат с предложения и идеи към МОН за обучение по астрономия, астрофизика, което излиза извън училище.

Стотици награди имат възпитаниците на Варненската обсерватория от международни олмипиади, от конкурси на НАСА. Тя изпраща групи и в Европейския център за ядрени изследвания в Церн. По европейски проект ще се търси финансиране за обновяване на планетариума, за който са необходими 1.2 млн. лева. Най-изгодната оферта е направена от световноизвестно немско предприятие в областта на фината механика и оптичната техника. Ако се намерят парите, планетариумът ще бъде едно модерно сценично кино, което ще пренесе посетителите в Космоса.

Сега в залата се проектират 5500 звезди, планети и други небесни тела върху полусферичен купол с диаметър 10.5 м. По време на юбилейното тържество ръководството на Варненската обсерватория връчи на

в. "Труд" благодарствена грамота и плакет за ползотворното дългогодишно партньорство на полето на образованието и науката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България