Варненската онкоболница се оборудва с апаратура за щадящи операции

Варненската общинска онкологична болница, в която се лекуват и жителите на Добрич, оборудва хирургичното и гастроентерологичното си отделения с последно поколение ендоскопска и лапароскопска апаратура и техника за ултразвуково изследване.

Оборудването вече се ползва за диагностика и лечение, направени са и над 20 щадящи операции. Миниинвазивната диагностика и т.нар. безкръвни интервенции се считат за най-значимото постижение в областта на коремната хирургия, уточниха от здравното заведение.

Освен гарантираната прецизност, този вид интервенции с минимални разрези водят до бързото възстановяване на пациента, без да се подтиска имунната му система и имат по-добър естетичен ефект.

Модерната техника ще позволи увеличаване на броя на операциите в болницата, които сега са над 1500 годишно. Оборудването на двете отделения бе финансирано от община Варна с 500 000 лв., като с част от средствата бе изградена и цялостна интегрирана система от образни, документационни и комуникационни компоненти, поясниха от болницата.

През последните 4 г. местната хазна е вложила над 1,6 млн. лв. в подобряване на материалната база на лечебницата, която разполага и с единствената у нас дозиметрична апаратура за мониторинг и контрол на радиацията в отделението по лъчелечение. Тя бе закупена с 347 100 лв., осигурени от ОП "Развитие на човешките ресурси" по проект, изготвен от екипа на болницата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони