Варненският зоопарк получава 200 000 лв. безвъзмездна помощ

С парите ще се осигури техническа готовност за бъдещи ремонти

Община Варна получава безвъзмездна финансова помощ от близо 200 000 лв. по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. за зоопарка в Морската градина. Със средствата ще бъде осигурена техническа готовност за кандидатстване с инвестиционни проекти по същата програма за ремонти и подобряване на местообитанията на животните и птиците, съобщиха от местната администрация. Техническата документация включва още разработване на планове за колекцията, за размножаване, за консервационни дейности и график за изпълнение на дейностите в краткосрочен и дългосрочен план.

Зоопаркът е любимо място за жителите и гостите на града. Всяка година над 150 000 посетители разглеждат неговите над 400 обитатели от 60 вида. На територията от 23 дка е обособен и спасителен център, в който се лекуват застрашени видове, които после се връщат обратно в природата.

Срокът за изпълнение на спечеления проект е една година и е първи етап от готовността на общината да кандидатства за финансиране за реконструкция на инфраструктурата в зоопарка, при която приоритет ще имат и застрашените и защитени местни видове.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони