Варненският съд пусна обвинен за телефонна измама срещу 750 лв. гаранция

Съдебната палата във Варна.

Състав на Варненския окръжен съд уважи частния протест на Районната прокуратура във Варна срещу определената от Варненския районен съд мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 750 лева спрямо обвиняемия за извършена телефонна измама Пламен Тр. от Търговище.

Телефонната измама била извършена на 13 септември, когато 34-годишният мъж е задържан непосредствено след като възрастна жена, въведена в заблуждение, изхвърлила през терасата си сумата от 1214 лева, съобщиха от прокуратурата.

Районната прокуратура във Варна внесла искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, но състав на Варненския районен съд не уважил искането с мотива, че обвиняемият има постоянен адрес и работа и нямало опасност да се укрие, тъй като полагал грижи за тригодишното си дете.

Въззивната съдебна инстанция не споделила изводите на първоинстанционния съд. Възведеното от прокуратурата обвинение срещу Пламен Тр. е за престъпление с изключително висока степен на обществена опасност и обществена нетърпимост към тези деяния, при които пострадалите търпят значителни материални, но и нематериални вреди.

Варненският окръжен съд намерил за основателен протеста на Районната прокуратура, който бил поддържан в съдебната зала и от прокурор в Окръжната прокуратура. Обвиняемият се счита за неосъждан, тъй като е бил реабилитиран по право. От друга страна, има лоши характеристични данни за него – наличие на доказателства, че той е участвал и в други телефонни измами.

Варненският окръжен съд отмени определението на Районния съд и взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 34-годишния обвиняем. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.