Варненски производител прави ин витро на пчели

Варненски земеделски производител увеличи кошерите си с европейски средства, като прави ин витро процедури на пчели, съобщават от Областния информационен център-Варна.

С помощта на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 стопанинът в село край Вълчи дол е успял да закупи специална машина за изкуствено осеменяване на пчелни майки и да увеличи броя на кошерите си. Проектът е за 15 000 евро. С новата техника, закупена с тях, се извършва изкуствено осеменяване на пчели майки.

Преди процедурата те се анестезират, за да не се движат, след което се поставят в специален филтър. Действията се следят през микроскоп, за да са точни и прецизни. Със специална игла се инжектира семенна течност в пчелата майка. Манипулацията е напълно безопасна за насекомото. Целта е пчелите майки да снасят оплодени яйца, от които да се излюпват пчели работнички. По този начин се заздравяват пчелните семейства и се увеличава добивът на мед.

За специалната техника, която осъществява ин витро оплождането, пчеларят разбира от интернет. Така решава да се сдобие с такава и да подобри работата си. Кандидатства с проект и печели европейско финансиране. Отива във Великобритания на обучение, за да усвои технологията за работа със специфичната машина, уточняват от Областния информационен център. Производителят е увеличил кошерите от 117 на 165, а за миналата година добивът му е 1 тон мед.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България