Варненски ученици призьори обраха овациите на НАСА

Петима ученици от варненската Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" за поредна година обраха овациите на водещи експерти от НАСА по време на Конференция за международно космическо сътрудничество в Лос Анджелис, съобщиха от гимназията.

Абитуриентите Иво Песев, Златан Димитров, Даниел Петров и Симеон Гачев участваха в събитието като призьори от международния ученически конкурс на НАСА. Проектът им "Униспейс", представляващ 3D модел на човешка колония в Космоса, бе класиран на първо място в конкуренция с 2500 други разработки на гимназисти от цял свят.

В Лос Анджелис талантливите момчета представиха на живо своята идея за решаване на проблема с пренаселването на Земята чрез създаване на обитаем пръстен в ниска орбита, съставен от 16 000 модула - космически градове. Във всеки от тях могат да живеят до 180 000 души.

Презентация на конференцията направи и десетокласничката Катерина Бахтигалиева. Тя спечели втора награда от конкурса на НАСА с научно-изследователския си проект "Кибела" за задвижвана от йонни двигатели станция, което мени орбитата си според разположението на планетите и разучава прецизно космически обекти.

На форума учениците са се запознали с Бъз Олдрин - вторият астронавт, стъпил на Луната, с главния изпълнителен директор на "Амазон" Джеф Безос, с президента на Марсианското общество Робърт Зубрин и много други водещи учени и астронавти от НАСА, допълниха от гимназията. Звездните й възпитаници са отпразнували и абитуриентската си вечер отвъд Океана, в изискан ресторант на върха на най-високия небостъргач в Лос Анджелис. В програмата им са били включени посещения в обсерваторията и планетариума "Грифит" с наблюдения на Луната, в културния комплекс "Гети", Холивуд и Санта Моника.

Коментари

Задължително поле