"Варненско лято" ще продължи 4 сезона

Проф.Марио Хосен е новият артдиректор на Международния музикален фестивал

Виртуозният цигулар проф. Марио Хосен, когото наричат "Българският Паганини" заради безапелационната му слава в световните концертни зали, е новият артистичен директор на Международния музикален фестивал "Варненско лято".

„Благодаря на община Варна за поканата. Истински съм щастлив, че с един великолепен екип ще работим, за да докажем престижа на един от най-старите фестивали не само в България, но и в Европа. Твърдо ще стъпим върху традициите, които са поставени в продължение на десетилетия от хора, които са давали енергия и сърце за този фестивал. Нашата амбиция е той да се позиционира в световното културно пространство така, както заслужава. Ние ще се опитаме да докажем, че България е атрактивна дестинация и за културен туризъм“, заяви проф. Марио Хосен при първото му официално представяне във Варна.

„Ако фестивалът някога е бил създаден за лятно развлечение, то сега той обхваща доста широк диапазон от време, с утвърдените шест модула, заяви зам.-кметът Коста Базитов, който посочи, че новият артдиректор живее от 20 години във Виена, но си остава истински голям българин. Маестрото анонсира богатата програма на 93-то издание на „Варненско лято“ , която продължава близо 4 сезона, защото по думите му "музиката няма времеви измерения, затова е вечна".

Старт на Международния музикален фестивал ще даде концертът на Виенския камерен оркестър на 24 март, диригент на който ще бъде виртуозният цигулар. Изпълненията включват избрани творби от Франческо Джеминиани, Франц Йозеф Хайдн, Отторино Респиги, Едвард Григ и Николо Паганини.

Проф.Марио Хосен акцентира върху участието в програмата на фестивала на своя кумир проф.Минчо Минчев, който е повлиял най-много в детството му да се посвети на музиката и цигулката. От 6 до 12 юли проф.Минчев ще води майсторски клас в Националното училище по изкуства"Добри Христов".

Програмата на фестивала предлага още симфонична и камерна музика, Международна лятна академия, Музикална лаборатория, ренесансова и барокова музика, опера и балет, Кросоувър – музикални проекти на границата с класиката, програма Интермецо съвместно с Международния театрален фестивал „Варненско лято“, цикъл образователни концерти „Варненско лято за деца“ и съпътстваща програма – изложби, филми, конференции и др.

Три опери, два мюзикъла, един балет и един концерт-проект пък ще чакаме в Летния театър, анонсира директорът на Театрално-музикален продуцентски център Даниела Димова. Станалата вече традиция да се представя поне едно малко играно заглавие, тази година продължава. В 93-тото издание изборът е паднал на операта на руския композитор А.П.Бородин „Княз Игор“. С нея организаторите се надяват да привлекат многобройната руска публика във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони