Варненци протестираха заради замърсяването на езерото

Стотина варненци се събраха в петък привечер на протест пред община Варна заради замърсяването на езерото с фекални води. Протестният флашмоб бе организиран във фейсбук страницата "За Морската" и бе подкрепен от групата "Спаси Варна".

Хората негодуваха, че месеци наред е нямало информация за спукания подводен тръбопровод, по който текат отходните води на южните квартали "Аспарухово" и "Галата". Не ги успокои и уверението на РЗИ, че морската вода по варненските плажове е чиста, протестиращите изразиха недоверие. Част от тях обясниха, че причина за бурния цъфтеж на фитопланктона по това време може да е единствено фекалното замърсяване, защото водата е още студена.

Хората настояваха да знаят защо институциите 9 месеца не са оповестили аварията и кой ще понесе отговорност за нея. Малко преди флашмоба кметът Иван Портних бе категоричен, че  администрацията не е бездействала и посочи, че покрай цъфтежа на планктона в морето е избуял и политически планктон. В навечерието на кризисния летен сезон кметът призова да бъде сложен край на спекулациите с темата за замърсяването.

Коментари

Задължително поле