Завод за електрически превозни средства ще отвори 2000 работни места у нас

Хванаха евродепутата Ангел Джамбазки да шофира с алкохол в кръвта

В МОСВ не е постъпвало заявление за внос на отпадъците, задържани в Италия

Как купуват изборите в САЩ и колко ще струва победата през 2020-а Най-богатите от милиардерите на Америка купуват общонационалните избори по $100 на глас и дори печелят от това

Нови коли за скиорите Радослав Янков, Алберт Попов и Владимир Зографски ще карат Audi Q5

Джип отнесе светофар в столичния кв. Овча купел

Борисов присъства на първото заседание на лидерите на ЕНП, ръководено от новия президент Доналд Туск

Хиляди алжирци излязоха на протест срещу провеждащите се президентски избори

БАБХ ще взема проби на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България

Топлофикация Русе плаща 80 000 лв. обезщетение на жена, паднала в изкоп с вряла вода

Комисар Венелин Младенов е новият началник на „Пътна полиция“ в Пловдив

Арестуваха пловдивски антимафиот за търговия със стоки менте

Рекордни 19 номинации за „Треньор №1“

Президентът Радев: България високо цени приноса на Суверенния Малтийски орден за отстояване на хуманизма и солидарността

Елизабет Втора купи подаръци за персонала на Бъкингамския дворец

Варненци са с най-големи просрочени кредити Само 20% от хората водят преговори за погасяване

В София средната сума на просрочените задължение е 4467 лв.

Една пета от лошите платци имат два заема

30% от гражданите със забавени плащания са между 40 и 49 години

Най-големите лоши заеми на граждани са във Варна. В морската столица средната просрочена сума от човек е 5441 лв., като тук влизат основно банкови кредити, бързи заеми и неплатени сметки за телефон. На второ място са софиянци, чиито просрочени дългове са средно 4467 лв., показват данните на една от големите колекторски компании. На трето място е Плевен със средни задължения на човек от 3699 лв.

Основните тенденции на пазара на необслужвани кредити в България са намаляване на възложените за събиране суми от банки и ръст на изкупените от колекторски фирми лоши кредити. „През последната година наблюдаваме сериозен спад в задълженията, които се възлагат за външно събиране. Причините са няколко – желанието на банките да обслужват голяма част от процесите си вътрешно, намаляващият дял на необслужваните кредити, както и продажбата им на много по-ранен етап”, казва Лилия Димитрова, зам.-председател на Асоциация на колекторските агенции в България.

Най-голям дял (30%) от просрочените кредити са на хора на 40-49 години, които задлъжняват със средна сума от 2750 лв. Около 3000 лв. са задълженията на хората между 50 и 59 г., които представляват една пета от всички с просрочени плащания. Дълговете на младите до 29 г. (дял от 7%) и на тези над 70 г. (5%), са най-малки. Средният им размер е е 940 лв. и 1080 лв.

70% от хората изпадат в невъзможност да погасят само едно задължение. Малко над 21% имат по два просрочени заема, докато три кредита имат почти 7% от хората с просрочия. Едва 2% от задлъжнелите лица имат 4 или повече „лоши” заема. От колекторската компания заявиха, че само 20% от хората водят преговори за погасяване на кредитите си, а другите 80% отказват всякаква комуникация с тях. Средно за две години лош платец покрива дълговете си си към колекторската фирма.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.