Вартоломей и Неофит откриват с молебен Желязната църква

В тържественото богослужение ще участват премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган

07_02

Двама патриарси – Вселенският Вартоломей и българският Неофит ще отслужат заедно молебен в обновената Желязна църква в Истанбул на 7 януари. Неофит ще бъде част от официалната делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Освен Неофит в нея са включени и още двама представители на висшия клир – митрополитите Гавраил Ловчански и Наум Русенски. Още на 5 януари за Истанбул ще замине старозагорският митрополит Киприян, който има задачата да участва в последните приготовления за дългоочакваното откриване на ремонтирания храм.

В тържественото богослужение ще участват премиерът Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган. Ремонтът на църквата, който продължи шест години, струва 16 млн. турски лири (около 3,5 млн. евро) на турската държава. За пръв път кубетата на храма са позлатени. Главният архитект на проекта по реставрацията на “Свети Стефан”, г-жа Фикрие Булунмаз, заяви: “Укрепихме така добре българската църква “Свети Стефан”, че вярвам, че ще издържи още поне 150 години.”

От 1992 година България дава средства чрез бюджета на Министерството на външните работи за издръжка на Българската православна църковна община в Истанбул.

От 2009 г. тази сума е 50 хил. евро годишно. Независимо от тези средства, през последните пет години дирекция “Вероизповедания” към Министерския съвет е подпомогнала ремонта и поддръжката на църковно-исторически паметници, стопанисвани от българската църковна община - Истанбул, със 190 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България