Васил Божков: Един от ритоните ми се появи на свободния пазар (обновена)

Васил Божков

Шефката на НИМ: От музея е невъзможно да се изнесе дори средновековно копче

Бизнесменът Васил Божков, на когото са повдигнати 11 обвинения, обяви, че една от антиките от колекцията му, иззета на 2 март 2020 г., се е появила на свободния пазар. В нов пост във фейсбук той прилага и скрийншот с чат, в който един от участниците пише "На пазара е. Интересува ли Ви?".  Приложен е и документ, в който се описва иззетата от спецпрокуратурата антика, като в него се посочва, че върху предмета липсват идентификационни/инвентарни номера.

По думите на хазартния бос изземането е било незаконно: "Грабежът на стотици артефакти от #KолекцияВасилБожков започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата".

Божков публикува и фактура за придобития на 3 април 2019 г. ритон, като заявява, че е закупен от галерия в Лондон. В страницата си във фейсбук той написа вчера , че Фондация "Тракия" е изпратила сигнали до редица международни институции, включително централата на ЮНЕСКО и обвини българските власти, че потулват случая с конфискуваната антична колекция.

Над 3000 антики за стотици милиони евро се съхраняваха в офиса на Васил Божков. В колекцията има 20 ритона. Сред най-впечатляващите е сребърен ритон с глава на козел с човешки черти - IV век преди Христа. Сцената на рога изобразява "Смъртта на Орфей от тракийските жени". Сред другите уникални артефакти е сребърна ритуална чаша с позлата във формата на глава на овен, от V век преди Христа.

https://www.facebook.com/VassilKrumovBojkov/posts/163651381859507

„В Националния исторически музей не е имало проникване и не е имало изнасяне на каквото и да било. От НИМ е невъзможно да се изнесе дори средновековно копче“. Това подчерта пред БНР директорът на НИМ доц. Бони Петрунова. 

Тя увери, че всичко, донесено в НИМ, си е на мястото: „Много ми е неприятно, че трябва да се занимаваме с такъв казус. Покрай него бяха изсипани невероятни обиди върху експертите на НИМ, което дълбоко ме възмущава и няма да го приема по никакъв начин. Ние съхраняваме над 100 000 инвентирани предмета, национално богатство на България“.

„Това, което Божков прави с това съобщение, прилича на нещата с „Левски“. Едни писма, обаждания, които предизвикват и се стига до това, че всичко това е един кьорфишек. Затова не мога да допусна, че може да бъде изнесено нещо, което е под защитата на музей и на прокуратурата“. Това допълни в коментар по темата археологът проф. Николай Овчаров. „През годините Божков използваше пролуки и несъвършенства в Закона за културното наследство. Така той успя да направи и няколко изложби. В начина на придобиване на тези предмети е „заровено кучето“, каза още проф. Овчаров.

 

Коментари

Задължително поле