Kосмическият кораб Dragon достави коледни подаръци и пивоварна на МКС

Ресторантите в Саудитска Арабия вече с общи входове за мъже и жени

Нено Димов: Париж e по-замърсен от София, но това не ни успокоява

Костов пак игра за „Левски“ след четири месеца

Тръмп: Северна Корея може да загуби всичко заради враждебността към САЩ

АБВ пише на „Булгартрансгаз” за „Турски поток” Питат за конкретен пусков срок

Опозицията в Беларус на протест срещу задълбочаващата се интеграцията с Русия

Ски зона Банско пусна писти заради студентите

„Икар от Кочериново” грабна наградата за дебют

Съдят старец за убийство с бастун след запой

ВАР все по-близо до Първа лига

Продават резиденция за рекордните 6,5 млн. евро Пура бар и библиотека привличат купувачите

Защитата на ЦСКА №1 в елита

Джонсън призна грях – карал колело на тротоара Ново проучване отново дава мнозинство за торите

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал: Сивата икономика в България намалява АИКБ представя днес тенденциите в сектора, връчва наградите „Икономика на светло“

„Сивата икономика в България намалява с добри темпове. Това показва и индексът „Икономика на светло“, който се повишава“, обяви пред „Труд“ председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев. Заедно с екип на работодателската организация той ще представи и анализира на пресконференция днес изменението на индикатора в централата на АИКБ, а по-късно вечерта на церемония в „София Хотел Балкан“ ще бъдат отличени водещи институции и личности в борбата с неформалната икономика. Отличията са част от националния конкурс за наградите „Икономика на светло“, на който вестник „Труд“ е основен медиен партньор.

Индексът „Икономика на светло” оценява динамиката на разпространението на официалната икономика.
„С него отчитаме дали светлата икономика нараства или намалява, и когато се променя – дали се променя относително повече или относително по-малко“, обясни Велев. През 2015 и 2016 година индексът нараства общо с 4,22 пункта и достига размер от 71,88 пункта.

Наградите „Икономика на светло“ пък са първото по рода си признание за постиженията в борбата с неформалната икономика в България. Събитието популяризира сред обществото както приноса на българските предприемачи, бизнесмени и политици за подобряването и развитието на бизнес средата, така и добрите практики за ограничаване и превенция на неформалната икономика в страната.

Номинираните за наградите „Икономика на светло“ за 2016 г. са в три категории – „за нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата, за личност или организация работила активно за ограничаване и превенция на неформалната икономика и за медия или журналист, допринесли за обществена нетърпимост към явлението.

Сред номинираните са Главна инспекция по труда, Министерството на финансите, НАП, бившият изпълнителен директор на агенцията Бойко Атанасов за „цялостен принос в борбата със сивите практики в данъчно-осигурителните отношения“ и други.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Швейцарската фирма WWF ни дава на съд пред ЕК заради миниВЕЦовете, че влошавали екоприродата и водния режим на реките в БГ, там , където са построени със съгласието на МОСВ и продажните кметове на населените места под тези ВЕЦове. Една от малкото медии, които съобщиха този факт, е ПИК, но и тя не позволява да се споменават имената на собствениците на тези хидросъоръжения, консумиращи по 20000 м3 вода/24 часа. Един пример – горд собственик на миниВЕЦ под язовир Бебреш е Васил Златев, баща на бизнесмена и генерален изпълнителен директор на Лукойл – Валентин Златев. Неговият миниВЕЦ остави Ботевград и района около него без вода цели 4 месеца. Подаде жалба Големият Клюн , задето през тези месеца е спрял миниВЕЦа заради безводието на язовира – вода имаше само на дъното на язовира. Замалко Златев да осъди жителите на града. Сега язовирът е полупълен – 3 м. под нивото на преливника, но миниВЕЦът на Златев черпи всеки божи ден по 20 хил.м3 вода /24 часа. А от МОСВ мълчат, премиер Боко също мълчи, а зам.министър на МОСВ е Красимир Живков, два поредни мандата кмет на Правец – града на фамилията Златеви… Да не би пък той да се грижи за осигуряване водата на миниВЕЦа, г-н премиер и г-н министър на МОСВ?

  2. Регистрираната в Швейцария офшорка WWF ни е наклепала пред Европейската комисия за изградените вецове в страната. Има опасност Брюксел да ни повдигне наказателна процедура. Ако се стигне до глоба ще трябва да я плащат всички българи, включително бедните и пенсионерите у нас.
    EК стартира пилотна процедура във връзка с нарушения при малките водноелектрически централи (ВЕЦ) по българските реки. Комисията уведоми WWF, че вследствие на жалба, подадена от организацията, е взето решение за започване на пилотна процедура. София има срок от десет седмици да предостави информация на Брюксел, след което отговорите на българската страна ще бъдат анализирани. В случай че те са неудовлетворителни, ЕК е възможно да открие наказателна процедура срещу страната.
    Според жалбоподателите липсата на адекватен контрол върху ВЕЦ нарушава три евродирективи – за стратегическата екологична оценка, за хабитатите, както и рамковата директива за водите

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.