Васил Велев: Приходите в бюджета са силно надценени и няма да се реализират

Приходите в бюджета са силно надценени и няма да се реализират. Това каза за Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Разходите не са осигурени с приходи, имаме планиран дефицит 3% за следващите 3 години, при ръст на икономиката от над 3%", коментира още Велев.

По думите на бившия социален министър Христина Христова пък Бюджет 2024 трябва да посрещне много повишени социални разходи: "През последните 2 години три пъти повишавахме пенсиите, сега и минималната работна заплата", посочи тя. Христова обърна внимание и на реформата от 1 юни, според която различните помощи, плюс тези за отопление, ще се дават на основата на процент от линията на бедност.

Васил Велев каза още, че трендът в икономиката е надолу, по-специално в индустрията. „В анкетата, която провеждаме традиционно, повечето наши предприятия казват, че следващата година ще е по-лоша”, посочи той. Велев цитира прогнозата на ЕК, която дава по-ниски параметри. „Освен това са планирани редица приходи, които според нас е много малка вероятността да се съберат. Например 2,4 млрд. лв. от т.нар. „енергийна такса” – 20-те лева за мегаватчас пренос на газ през „Балкански поток”, заяви председателят на АИКБ. Велев добави, че вероятността да се съберат и 740 млн. лева от мерките за изсветляване на иконониката е малка. Според него дори да се реализира заложеното в бюджета, ще имаме удвояване на дълга до 2026 г. и учетворяване на лихвите по този дълг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика