Васил Иванов и магистрат разказаха в "Шоуто на Слави" как съдия взема делата на свой колега и ги решава в полза на частна фирма

Васил Иванов разкри тази вечер в "Шоуто на Слави" кое е било последното негово разследване, което е било спряно в Нова тв. Журналистът се яви в студиото заедно с Недялко Паталов, съдия от районния съд в Свиленград.

Именно този съдия потърсил преди време Иванов, за да му разкрие изумителен случай от практиката на родното правораздаване. На срещата съдия Паталов показал документи и разкрил фрапиращи факти.

На границата в Свиленград бил хванат турски ТИР със 120 преселници. Камионът бил задържан от прокуратурата, шофьорът задържан, обвинен и пратен на съд. Фирмата собственик на ТИР-а обаче решила, че трябва да си върне камиона още преди да е свършило досъдебното производство. Подала жалба в съда в Свиленград.

Компютър, както е нормалната практика, разпределил делото по жалбата на съдия Паталов. Той написал решение, което не подлежи на обжалване - че камионът не трябва да бъде върнат. Последвала нова жалба, компютърът отново разпределила делото при него. Тогава той научил, че административната ръководителка на съда (Елена Тодорова, бел. ред.) е взела делото и написала вместо Паталов решение - че връща ТИР-а. Камионът отпътувал към Турция и "няма вещестсвено доказателство", разказа Васил Иванов.

Съдия Недялко Паталов потвърди думите му.

Иванов изтъкна, че съдия Тодорова има забавени дела от три години. И вместо да пише решенията по тях, тя ходи и взема делата на свои колеги, подчерта журналистът.

В предаването стана ясно, че този случай е станал малко след затварянето на митница Свиленград.

"Е как това взима това дело?", възкликна водещият Слави Трифонов. "Нали тя няма право. Това да не са ябълки?" По късно в предаването той онемя: "Това да не е плод-зеленчук?!"

Случаят с ТИР-а е обект на дисциплинарна проверка, която е образувана след 2 години. Това става, след като съдия Паталов е написал писмо до общото събрание на окръжния съд в Хасково. Проверка от Окръжен съд - Хасково е установила, нередността извършена от съдия Елена Тодорова. Тя сама подава оставка като административен ръководител на съда в Свиленград, но не е наказана.

Недялко Паталов вече е подал оставка.

До момента Висшия съдебен съвет (ВСС) не се е произнесъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България