Тръмп се появи изненадващо на световната среща на ООН за климата

Хотели са ужилени от фалита на Томас Кук Зимните курорти имат време да продадат стаите си

Борисов: България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят Работим за достъп до най-модерните методи за лечение, заяви премиерът

Застраховат армията за 192 000 лева

Стотици хиляди бедстват заради фалита на „Томас Кук” (обзор)

Почина проф. Никола Георгиев

Министър Ангелкова за фалита на туроператора „Томас Кук“: В непрекъснат контакт сме с британското посолство

Премиерът Борисов: Членството на страната ни в НАТО и ЕС е основа на отбранителната политика на България

Взрив в супермаркет в Австрия рани 9 души

АТАКА иска да се забрани продажбата на държавни имоти

Исус „умря“ на ринга, възкръсна във фейсбук (обзор)

БСП регистрира кандидатите за районни кметове, кметове на кметства и листата за общински съветници в София

Дворът на кирилицата приюти патриарх и митрополит

Вижте разяснителния клип на ЦИК за местните избори (ВИДЕО)

Барние: Последните предложения на правителството на Борис Джонсън за Брекзит са неприемливи

Васил Канисков: Лечение на рак с билки – мисия възможна Научната медицина отдавна не е достатъчна, убеден е изследователят

Инж. Васил Канисков изучава, описва и практикува професията, свързана с българската народна медицина и лечителското изкуство, от 1989 г. Автор е на няколко книги, между които „Съкровищница на българската народна медицина“ в три тома. Последната му книга – „Фитотерапия на онкологичните заболявания“, е преведена на френски език.

В природата има всичко, с което можем да се лекуваме, ето защо стойте близо до нея, съветва Канисков.

Биологично активните вещества в билките съвсем не действат по-бавно от техните аналози в химията, както се твърди от официалната фармация, категоричен е той.  Те са много по-ефективни и „по-бързи“, защото са познати еволюционно на клетките на физическото ни тяло. Билкарят твърди, че чрез методите на народната медицина е открил лечение за атеросклероза, хепатит С и В.

Химията и методите на лечение, които се дават от научната медицина, отдавна не са достатъчни, убеден е лечителят. По своята същност човекът е триединно същество, както е триединен Бог. Научната медицина познава всеки орган или система от човешкото тяло, но може би поради своята висока научност е изключила категориите душа и дух, а те са единни с тялото.

Според Канисков правилното ни отношение към болестта трябва да е

като към разумно същество

макар и невидимо за човешкото око. „Ние не сме създадени, за да боледуваме. Добре е да приемаме болестите като гости, да ги черпим добре с необходимите билки и да ги оставим да си заминат.”

За периода от 1939 г. до 1989 г. малка част от описаните лечебни растения са обект на сериозни научни изследвания, твърди Канисков. Повечето от учените, специалисти в тези области по онова време, предпочитат сякаш да омаловажават целебната сила на билките и техните активни съставки. Стремят се да извлекат само активно действащите биологични съставки, да ги синтезират и подадат на фармацията.

След началото на демократичните промени билкарят безмълвно наблюдава

как се скубят лечебните треви с корените

и се изпращат с огромни камиони някъде в Европа или в Америка, за да се върнат после преработени като хапчета, но многократно по-скъпи в българските аптеки.

Постепенно у Канисков узрява идеята да се опишат всички заболявания (по съдържанието, дадено от народния лечител Петър Димков в неговия тритомен научен труд, издаван и преиздаден два пъти от БАН) и всичките възможни лечебни треви, растящи у нас, които могат да са ефикасни при всяко заболяване.

Ден след ден, месец след месец, година след година лечителят записва имената на растенията в дълъг списък по азбучен ред. Така се оформя ръкопис с имената на растителни видове, употребявани в практиката на народната медицина по българските земи в продължение на векове.

През 1941 г. в София излиза пълен Справочник по лечебни растения от д-р П. Николов, д-р А. Бойчинов и д-р П. Икономов. В края му Канисков открива посочени 7 лечебни треви с противотуморно и противораково действие. В друг Български ботанически речник открива описани 9 лечебни растения против рак и злокачествени тумори. Тогава започва упорито да търси и изучава информацията за противоракови и противотуморни растения от цялата писана и неписана история на българската народна медицина. Стига до

Йоан Екзарх и неговия Шестоднев

(ІХ век), в който според него за първи път се споменава за употребата на едно лечебно растение при „продължителни страдания“. Продължава с поп Матей Миткалото и дядо Даскал – йеромонах Неофит Калчев, и неговия честен и човечен труд „Народен домашен лекар“. Дядо Даскал е описал 10–12 лечебни треви, които употребявал при рак и тумори.

В трудовете на народния лечител Петър Димков на туморните и раковите заболявания е отделено специално внимание в нарочен раздел. Голяма част от лечебните растения, ползвани от Димков, се препокриват с описаните билки от предишните лечители. В неговия арсенал за атака срещу туморите и рака се срещат към 16–17 билки.

Канисков приема нещата присърце и като дълг към поколението на предишните лечители. За основа използва международната квалификация на болестите (МКБ) и едно по едно описва злокачествените и доброкачествените заболявания с всичките видове билки, способни да борят тези тежки болести, някои от начините на приложението им и една достатъчно точна и ясна очна диагноза.

Така се появява първият том

от „Съкровищница на българската народна медицина“ – „Опитът на българската народна медицина и лечителско изкуство при диагностика и лечение на ракови заболявания – злокачествени новообразувания по МКБ-10“. Такова пълно описание на злокачествени заболявания и лечебни билки за тяхното лечение няма другаде никъде по света.

Днешната медицина с нейното направление онкология напълно е игнорирала първите фитопродукти, чрез които се осъществяват достатъчно успешно лечебните процедури, свързани с лечението (дори и с профилактиката) на рака, твърди Канисков. Става дума за продуктите от зимзелен, мразовец (есенен минзухар) и др.

Всяка съвременна методика за решаване на въпросите на онкологичните заболявания се свежда до решаването на един и същ въпрос – унищожаването на т.нар. ракови клетки. Съществуват методи, познати и прилагани от българската народна медицина, които изключват всякакви инвазивни методи и/или унищожаване на раковите клетки.

Възможно е съвместяване

на съвременните медицински методи за лечение на рак: оперативна интервенция, химиотерапия, лъчелечение, хормонална терапия, с днешните утвърдени в практиката и доказали своята ефективност фитотерапевтични и природни методи от българската народна медицина, убеден е Канисков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.