Васил Терзиев обяви, че до дни ще вземе решение за Мемориала на Първи и Шести пехотен полк

Кадър: NOVA

Ще претегля всичко, което чух днес и ще изляза с официална позиция в следващите дни. Това каза кметът на София Васил Терзиев пред журналисти след края на изслушването на извънредно съвместно заседание на Комисията по култура и на Комисията по архитектура в Столичния общински съвет (СОС), относно прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК.

Терзиев посочи, че ще помисли върху всеки един от възможните варианти за реализирането на паметника. "Искам да отделя няколко дни, за да начертаем пътя, като се водя от идеята, че искам паметник да има", добави кметът, който ще вземе решение в следващите дни.

По думите на Терзиев, е важно хората да се замислят защо толкова години дадени проекти не се реализират. "Има някаква причина те да не се случват", заяви столичният кмет. Според него управниците не трябва да намират повече поводи, заради които да се разделят, а да потърсят път, по който паметникът може да се реализира. 

Терзиев смята, че след над тричасова дискусия са свършили там, където са започнали. "Всички се обединяват около нуждата да има паметник, който да почита паметта на загиналите, но мненията за това как да се реализира той са различни", посочи кметът. 

"Въпросите, които бяха зададени в зала са три", посочи Терзиев. "Първият е дали да бъде там мястото, но паметникът да бъде по-различен. Вторият е дали паметникът да бъде във възможно най-оригинален вид, но на друго място и третият вариант е да се продължи с решението на комисията".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони