Васко Василев - Българска гордост

Навръх националния празник 3 март, виртуозният цигулар Васко Василев дава на българите още един повод за гордост. Световноизвестният  музикант ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията на Чарлз III в Уестминстърското абатство на 7 май тази година.

Coronation Orchestra е името на специалния оркестър, който ще обедини елитни музиканти от всички оркестри в Обединеното Кралство. Потвърдено е, че концертът ще бъде под диригентството на сър Антонио Папано. 

„За мен е голяма привилегия и чест да получа тази покана и да съм част от историческото събитие. Кралят от години подкрепя музикантите в Обединеното Кралство и в частност в Кралската опера, така че приемам този ангажимент с голяма отговорност, много вълнение и нескрито удоволствие“, сподели Васко Василев.

Конкретният състав на Coronation Orchestrа, както и репертоарът на тържествения ден, предстои да бъдат уточнени. Но кралят е поръчал лично 12 нови композиции, една от които е възложена на Андрю Лойд Уебър. Ще звучи и музика на Едуард Елгар, Уилям Бърд и Джордж Хендел, както и гръцка православна музика в памет на принц Филип - бащата на Чарлз и съпруг на Елизабет II. Сред солистите на празничния ден ще бъдат баритонът Родерик Уилямс, бас-баритонът Брин Терфел и сопраното Прити Йенде, възпитаничка от майсторските класове на Райна Кабаиванска. Службата ще се състои в Уестминстърското Абатство, където се провеждат коронации от 1066 г.

В края на май Васко Василев се прибира в България, за да поеме на турне из страната, като продължение на супер успешното му зимно акустично турне. 14 града ще приемат неговата цигулка заедно с китарата на Карлос Йаве от Севиля, перкусиите на Хуан Ередия от Малага и бандонеона на Жилберто Перейра от Аржентина. Музикалната обиколка ще премине през Враца, Видин, Монтана, Севлиево, Габрово, Разград, Варна, Добрич, Силистра, Казанлък, Свиленград, Кърджали, Хасково, а ще завърши в зала 1 на НДК на 13 юни.

"Идеята за продължение на акустичното ни турне се появи по средата на декемврийските концерти. Толкова много щастие изпитахме при общуването с хората, че като на шега се разбрахме да опитаме да се върнем в колкото можем повече места и градове. Преценихме, че първата половина на месец юни в залите няма да има нужда от така проблемното навсякъде отопление, разместихме програмите си и ето ни, отново готови за път, за много смях и още повече банички", казва Васко Василев.

Той е най-голямото дете в семейството, има три сестри. През по-голяма част от живота си е живял във Великобритания, отколкото в родината си, но винаги казва: “Аз съм българин. Имам и британски паспорт, но това не ме прави британец.” 

Роден е на 14 октомври 1970 г. в София и още от малък е определян като дете-чудо. От петгодишен има изпълнения пред публика, на седемгодишна възраст свири като солист на Българския камерен оркестър в Зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния й диригент Константин Илиев първата си дългосвиреща плоча.

На десет години получава Правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория (за даровити деца), след което Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив. В този период от седем години печели Международните конкурси „Жак Тибо“ в Париж, „Карл Флеш“ в Лондон и „Паганини“ в Италия. 

През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, с който редовно свири и като солист.

Изпълнява както класически произведения, така и музика с по-модерно звучене. Свири еднакво добре както на класическа цигулка, така и на цигулка, чийто звук се обогатява и усилва с помощта на електронни средства. Свирил е на концерти в 40 страни, Преподавател е в Лондон и Валенсия. Делил е една сцена със световноизвестни изпълнители като  Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго и други. Любопитен факт е, че от цигулката с която свири -  „Амати“, в света съществуват само десет екземпляра, на възраст около 305 г.

 

Един от най-добрите цигулари в света

Васко ми помогна да опозная България, нейната култура и музика. Той е един от най-близките ми приятели. Като студенти в Лондон бяхме много бедни. Да, дори се налагаше да делим едно легло, но нищо не се случи между нас! Имам фантастични спомени с Васко, прекарвахме си страхотно. Той е невероятен човек и прекрасен музикант - един от най-добрите цигулари в света! 

Цигуларят Ара Маликян

 

Той е критериѝ за музика

За мен Васко Василев е една много устойчива величина, като мой критерии за музика – това, че той съществува ми помогна да имам критерии за музика - нищо друго да не харесвам така, както харесвам него – той е най-високото, нещо неповторимо. Васко е изключение за всичко – толкова жизненост, толкова  живот, блика от него, толкова съхранена детинска чувствителност, толкова открит и спонтанен! Това, че го познавам е чест от моето щастие.

Актрисата Цветана Манева

 

Извън сцената е луда глава

Васко на сцената е абсолютен професионалист, репетира докато нещата не се получат така, както той ги иска, без значение колко дълги часове ще отнеме това. Извън сцената е абсолютно различен, много див, весел и луда глава. Едно дете, което не спира да поддържа духа си жив и буден. Това, което мога да кажа за Васко е, че където и да е той, присъства там на 100 процента, дали на репетиция, концерт, купон или среща с приятели. Той ме научи, че няма място за извинения, ако искаш да си добър. 

Фотографът Христо Русев, автор на книгата “Васко Василев - зад сцена”

Дели сцена с Лайнъл Ричи и Пол Маккартни

Както „Труд News” писа коронацията ще бъде съпроводена от тридневни тържества, като "черешката" им ще е грандиозният концерт, който ще се състои пред замъка Уиндзор и който ще бъде излъчван директно по ВВС. От Бъкингамския дворец съобщиха, че в него ще участват един от най-големите съвременни музикални звезди. Информацията е, че хедлайнер ще бъде Лайнъл Ричи, очаква се и култовата група „Спайс Гърълс“ да се събере специално за церемонията. На сцената ще се качи и легендарния „бийтълс“ сър Пол Маккартни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети