Ватиканът не се намесва в състава на държавните делегации, дошли на аудиенция при Римския папа

Ватиканът не се намесва в състава на държавните делегации, дошли на аудиенция при Римския папа, това заяви папският нунций в София монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари след среща с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, оповестиха на официалния сайт на Светия Синод на Българската православна църква.

Изказването е във връзка с възникналата ситуация с невключването на духовници в състава на делегацията на Президента на Република България за аудиенцията по повод 24 май, при Негово Светейшество папа Франциск, и появилите се твърдения в медиите, че това е изрично изискване на папския протокол.

Публикуваме изказването митрополит Антоний без редакторска намеса:

"След срещата Негово Високопреосвещенство заяви следното:

Ватиканът не се намесва в състава на държавните делегации, дошли на аудиенция при Римския папа, това заяви папският нунций в София монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари при срещата ни днес. Сред другите въпроси, които обсъждахме, беше и този за отсъствието на духовници – православни и католически в делегацията, срещнала се с папа Франциск на 26 май по повод Деня на славянската писменост и култура. От президентската администрация обясниха, че от Ватикана са поставили условие членовете на делегацията да бъдат само светски лица. За да бъдем коректни, трябва да заявя, че това явно не отговаря на истината. Подобни нелепи оправдания обаче внасят напрежение в отношенията не само между Българската държава и Ватикана, но и между БПЦ и Римокатолическата църква, което е недопустимо. Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ има дългогодишни добри отношения на уважение и сътрудничество с Римокатолическата църква, които се основават на честност, откритост и добронамерен диалог.

Смея да се надявам, че добрите отношения между Българската православна църква и президентската институция няма да пострадат от този инцидент и през следващата година представители на държавата и църквата заедно ще участват в срещата с папата в Рим по случай деня на нашата писменост и култура. Това единство на църковната и държавна власт в отбелязването на този значим за българската духовност празник не е формален протокол, но изпраща важно послание за това как разбираме делото на светите Братя и дали наистина сме техни наследници.

Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний"

https://www.facebook.com/M.Antoniij/posts/1535506943187431

 

 

Коментари

Задължително поле