Вашингтон: Близо сме до решаване на спора за името на Република Македония

Въпросът със спора за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина днес се намира възможно най-близко до решаването му. Това каза помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий пред "Гласът на Америка", предаде БГНЕС.

"Все още остава доста работа, при това и от двете страни... Ще има още преговори, но аз съм оптимист, че ще има решение, защото има желание и в Гърция, и в Република Македония на най-високо ниво, както никога до сега", каза още помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий.

Според него "Македония има на пръв поглед най-малко проблеми около мирните преговори, но нейната сигурност зависи от решаването на спора за името и присъединяването й към НАТО".

Гърция блокира членството на Македония в ЕС и НАТО над 20 години. Властите в Атина не признават западната ни съседка под нейното конституционно наименование - Република Македония. Между двете страни се водят безуспешни преговори с посредничеството на международния посредник Матю Нимиц повече от две десетилетия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка