Вашингтон търси затопляне с Москва (обзор)

Снимка: Архив

Русия очаква конкретни предложения за подобряване на отношенията

Американският президент Доналд Тръмп иска на всяка цена да подобри отношенията между САЩ и Русия. С това послание започна визитата на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в руския черноморски курорт Сочи, предаде Ройтерс.

“Тук съм днес, за да свидетелствам за желанието на президент Доналд Тръмп да подобри двустранните ни отношения”, каза американският първи дипломат преди началото на разговорите с колегата му от Русия Сергей Лавров.

Той от своя страна заяви, че са необходими по-отговорни отношения, за да се излезе от сегашната “печална ситуация”, до която се стигнало по “обективни и субективни причини”. “Време е да започнем да изграждаме нов модел на взаимно възприятие. Ние сме готови за това”, увери Лавров. И изрази надежда, че на срещата ще бъдат изработени конкретни предложения за подобряване на руско-американските връзки.

Помпейо подчерта, че Вашингтон и Москва имат “различия” по множество въпроси, свързани с международния ред, но Белият дом “цели да стабилизира двустранните отношения и да ги постави на нова траектория, която да е от полза както за двете страни, така и за целия свят”.

Късно снощи държавният секретар трябваше да бъде приет и от президента Владимир Путин.

Визитата на Помпейо в Русия идва след негова совалка в Европа и Близкия Изток през последните няколко дни и на фона на продължаваща ескалация на вербалния конфликт между САЩ и Иран, която засилва риска от въоръжен конфликт в района на Персийския залив.

Коментари

Задължително поле