ВВМУ "Никола Вапцаров" чества 139 години от създаването си

Морското училище се сдоби с астрономическа обсерватория

Морска астрономическа обсерватория бе открита във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров", което чества 139 г. от създаването си. Новата научно-изследователска структура е част от Центъра за въздушно и космическо наблюдение.

"Тя дава възможност да се изследват обекти от близкия Космос, Слънчевата система, променливи звезди, изкуствени спътници и свръхнови звезди в близки галактики. Ще следим и за активността на Слънцето и на метеорните потоци. Откриваме още едни нови очи на България към небето", обяви ръководителят на обсерваторията доц. Веселка Радева.

Морската обсерватория във ВВМУ засега разполага с един 15-сантиметров телескоп с видео- и дигитални окуляри, но тепърва ще бъде оборудвана с още техника. Радева допълни, че предстои и монтаж на апарат за сферични прожекции и в Планетариума във ВВМУ. Той е най-големият на Балканите, работи по програми на НАСА и от него се управляват дистанционно телескопи на Хаваите и в Австралия.

"Висшето военноморско училище е най-високотехнологичният университет в системата на Министерството на отбраната", посочи в словото си началникът на училището флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. В момента се обучават 150 курсанти и над 3000 студенти, сред които и близо 500 чужденци от 14 държави. От тази година университетът има две нови специалности - "Киберсигурност" и "Мехатроника".

Предстои да бъде изграден дълбоководен басейн, който ще се ползва за практическо обучение по спасяване на екипажи от потънали кораби, допълни проф. Медникаров. Церемонията по честването на рождения ден на морската Алма матер уважиха зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, офицери, общественици. След нея в училището бе открито и обновено студентско общежитие.

Коментари

Задължително поле