ВВМУ строи дълбоководен басейн за специални операции

Обучават бъдещи IT-офицери да отбиват хакерски атаки на море

Басейн с дълбочина от 5 метра планира да построи ВВМУ "Никола Вапцаров" с част от отпуснатите преди дни от кабинета 5 млн. лв. В съоръжението ще се отработват широк спектър от операции, включително и за спасяване на екипажи на аварирали в морето хеликоптери, съобщи на церемония по отбелязването на 137 г. от създаването на училището началникът му флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

Останалите средства ще бъдат вложени в ремонт на учебната база и разширяване на общежитията за студенти с  250 легла. Подготовката на военни лекари, реализирана съвместно с ВМА и Медицинския университет във Варна, е най-голямото достижение на ВВМУ за 2017 г., което вече се радва и на международна полулярност, подчерта проф. Медникаров. Според него Македония е заявила интерес да обучава във Варна курсанти за нуждите на военномедицинските си служби.

Успех за ВВМУ е и въвеждането на учебен план по киберсигурност, която е сред приоритетите за учебното заведение. В новооткрит център с 15 работни места бъдещи IT-офицери и студенти по информационно-комуникационни технологии за морската индустрия се учат да създават защити и да отбиват хакерски атаки срещу военни и търговски кораби. "Такива опити са факт, а след въвеждането на автономни плавателни съдове киберсигурността ще стане ключова тема за предпазване от модерните пирати", поясни проф. Медникаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони