Вдигаме паметник на кирилицата в Новосибирск

Висок 4,5 м и под формата на три книги

Третият паметник на кирилицата ще бъде открит на 24 май в руския град Новосибирск. Събитието е част от инициативата “Мисия България” на професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов, които ще представят българското културно наследство по света.

В продължение на малко повече от два месеца от 16 март нататък учените ще обиколят 10 страни в Европа и по света, и ще разясняват, че азбуката на славяните е създадена в края на IХ в. в България от учениците на светите братя Кирил и Методий.

За организирането на мисията спомагат дипломатическите представителства на страната ни в координация с Министерство на външните работи.

Първият тур включва Кишинев, Екатеринбург, Ереван и белгийския град Гент.

През април двамата професори летят за Пекин, а след това за Атина и Никозия. Турнето завършва с Словакия, Словения и Унгария в края на май.

Началото на “Мисия България” е трябвало да започне с поставянето на паметника на кирилицата на Антарктида. Той е вторият след този, който бе вдигнат в Улан Батор, Монголия.

В Русия монументът ще бъде висок 4,5 м и ще бъде под формата на три отворени книги, с оригиналните букви на кирилицата и изографисани образите на Светите братя Кирил и Методий и Св. Климент Охридски. Най-отгоре ще бъде поставен православният кръст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България