Вдигат акциза за бездимните цигари

Бандерол за бирата в опаковки над 5 литра

Акцизните лепенки от фолио

По-висок акциз ще се плаща за бездимните цигари. От 1 октомври 2018 г. акцизът за нагреваемите тютюневи изделия ще бъде като за класическите цигари - 109 лв. на хиляда къса плюс 25% от цената. Това гласят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени в парламента от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. В момента акцизът за нагреваемите тютюневи изделия е 152 лв. за кг.

Така акцизът за една кутия от тези иззелия (20 бр. цигари в кутия с общ грамаж 6,1 г. и цена 5,50 лв. за кутия) е 0,93 лв., пише в мотивите на депутатите. А ако за тези нагреваеми тютюневи изделия се прилага акцизната ставка за цигарите, то акцизът ще бъде 3,54 лв. за кутия.

Да бъде въведен бандерол за бирата в опаковки над 5 литра, предвиждат още предложените промени. В момента бира в страната правят 22 лицензирани складодържатели. 4 от тях са големи производители, а 18 са независими малки пивовари.

Бандеролите ще може да са не само от хартия, а и от други материали, като самозалепващо се фолио, гласят промени в наредба, пуснати за обществено отсъждане от МФ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари