Вдигат бронзова къща на мястото на мавзолея „Хрельовата кула“ в Рилския манастир е ползвана като образец

„Бронзовата къща“ ще бъде издигната в София преди европредседателството ни.

Бронзова скулптура ще се издигне по време на българското председателство на Съвета на Европа на мястото на разрушения мавзолей на Георги Димитров в София. Това ще се случи, ако идния четвъртък Столичния общински съвет одобри проекта.

Идеята е на Австрийското посолство и е във връзка с културното сътрудничество между двете държави, по време на съвместното ни европредседателство с Австрия през 2018 г. Проектът, наречен “Бронзовата къща”, е дело на българския художник Пламен Деянов.

Идеята за бронзовата къща е на десетилетие. Деянов е показвал елементи от произведението си в Шанхай, Европа и Америка. За образец той е избрал “Хрельовата кула” в Рилския манастир. “Бронзовата къща” е висока 14 м., а нейната основа е с размери 7 х 7 м.  Тя е най-голямата скулптура-сграда в света, произведена изцяло и само от масивен бронз. За момента плановете са арт-инсталацията да остане на мястото за година. Тя ще се монтира между 2 седмици и месец. “Бронзовата къща” може да бъде използвана за културни събития.

Предстои “Архитектура и градоустройство” да проучи основата, върху която ще се гради инсталацията и да осигури обезопасяването й. Не се знае колко ще струва това.

Главният архитект на София Здравко Здравков коментира, че знаковите пространства в София са превърнати в паркинги и изрази надежда, че след приключване на конкурса за 3-та зона на централната градска част ще се определи пространство за временни арт инсталации на модерното изкуство.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Братята от маалата са мноо запалени на тема изкуство.. Те няма да пропуснат да посетят това произведение на изкуството.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.