Вдигат до 30 г. възрастта за кандидатстване

През последните три години тенденцията за непопълнен места във военния университет се запазва, както за тази, така и за следващата учебна година.

Документът все още е на етап обществено обсъждане

Тенденцията за незаетите места се запазва през последните три години

Възрастта за кандидатстване във висше военно училище се вдига с 3 г. Това става ясно от наредбата за прием в армейските вузове, която е публикувана за обществено обсъждане. Досега максималната пределна възраст за кандидатстване във военно училище бе 27 г. С промените в наредбата се предлага да е 30 г.

Причините за въвеждане на въпросната поправка са свободните бройки във военните вузове. Между другото това е второто вдигане на възрастта за мераклиите да учат във военно училище и да станат офицери. До неотдавна таванът бе 23 г., но кризата за командирски кадри във войската принуди ведомството да я увеличи до 27 г. Вероятно и тази мярка се е оказала недостатъчно ефективна, щом МО приема нова стъпка за вдигане на възрастта за прием във военно училище, обясниха експерти.

Тенденцията за свободни места в армейските вузове през послените три години се запазва, отчитат от МО.В националния военен университет „В. Левски” за 2016/2017 г. са обявени 257 места, но са приети само 194 кандидидати. За следващата учебна година пък местата са увеличени на 272, а записалите се са 183 души.

Тази мярка обаче се оказва недостатъчна, тъй като бройката на свободните места се увеличава. Така въпреки въведените изменения за учебната 2018/2019 г. от обявените 232 места за прием на курсанти във военния университет са приети само 170 души. Броят на незаетите места пък за предстоящата 2019/2020 учебна година е 54.

Коментари

Задължително поле