Вдигат заплатите с 8% през 2020 г.

Снимка: Архив

Икономиката ще забави ръста си

Заплатите в България ще нараснат средно с 8% през 2020 г., прогнозират от компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs. Ръстът на заплатите обаче няма да може да разреши задълбочаващия се проблем с недостига на работна ръка. Безработицата вече е на рекордно ниско ниво и просто няма повече хора на пазара на труда. Затова се очаква заетостта да нарасне само с 0,2% през 2020 г., а безработицата да достигане нови по-ниски рекордни нива.

В същото време анализаторите от компанията алармират за задълбочаващата се тенденция за забавяне на ръста на износа на страната. В резултат на по-бавния ръст на заплатите и износа, ръстът на икономиката през 2020 г. се очаква да се забави до 3%, след 3,7% за изминалата 2019 г.

Един от основните стимули за ръста на Брутния вътрешен продукт през миналата година беше увеличението на заплатите с близо 12%. Това заедно с ръста на заетостта с 2,6% доведе до увеличение на потреблението в страната, което до голяма степен е единственият двигател за икономическия растеж, става ясно от данни на компанията.

Коментари

Задължително поле