Вдигат майчинските и пенсиите (обзор)

Индексират с 3,8% парите за старост от 1 юли

Обезщетението за отглеждане на дете през втората година става 380 лева

Майчинските и пенсиите ще се увеличат от 2018 г., решиха депутатите като приеха на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Обезщетението за отглеждане на дете през втората година се повишава с 40 лева до 380 лева от 1 януари 2018 г. Бюджетът предвижда още от 1 юли догодина да има ново индексиране на пенсиите с 3,8%. Пенсионната осигурителна вноска също се вдига с още 1% от 2018 г.

Променят се и изискванията за право на парично обезщетение за безработица, като внесените и дължими осигурителни вноски във фонд “Безработица” трябва да са за най-малко 12 месеца от последните 18. Минималното обезщетение за безработица също се увеличава от 7,20 лева до 9 лева с дневен максимален размер – 74,29 лева.

Минималната работна заплата от 1 януари се увеличава от 460 лева до 510 лева. Депутатите гласуваха и минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица да стане 510 лева, а максималният - 2600 лева.

 

Присъда за хиляди пациенти

Без промяна приеха бюджета за здраве

Бюджетът на НЗОК за 2018 г. беше окончателно приет, след като депутатите го гласуваха на второ четене на днешното си заседание. Той остава в размер на 3  859  978  000 лв. и предложенията за увеличение не бяха приети.

Остава мораториумът за нови молекули на оригинални лекарства за догодина, както и забраната за разкриване на нови дейности, които касата да плаща. Въпреки протестите на неправителствени организации, експерти и болници, хиляди български пациенти ще останат по всяка вероятност без възможност за прилагане на необходимото им лечение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България