Вдигат нов строеж върху съборената Картофена къща във Варна

Върховният съд отмени ветото и задължи общината да одобри проекта

След дълга съдебна сага, продължила над две десетилетия, вдигат нов строеж върху емблематичната Картофена къща във Варна. Върховният съд задължи общината да отмени ветото върху инвестиционния проект и да го одобри. Това съобщи главният архитект на града Виктор Бузев.

Известната Картофена къща беше срината скандално за един уикенд през октомври 2008 г., както писа "Труд". Тя е един от най-фрапантните случаи на разрушаване на прекрасната архитектура на стара Варна.

Сградата на ул."Братя Миладинови" е строена за дом на семейството на богатия търговец Димо Хаджидечев и беше паметник на културата и архитектурата. Варненци я наричат Картофената къща заради близкото заведение, в което основно е картофеното меню.

Общината спечели делото за близо 5.9 млн. лева неустойки и обезщетение, което заведе новият собственик на имота заради забраната за нов строеж, но трябва да го одобри. "Така че, и този план за застрояване на парцела на Картофената къща, в крайна сметка ще стане факт", обясни главният архитект на Варна.

В район "Одесос", на чиято територия се намира имотът, има за него внесен проект за подробен устройствен план, който предвижда строителство на 5-етажна сграда на мястото на съборената двуетажна къща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони