Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Въглищата с етикет, дървата да са сухи Финансови глоби за кметове, ако трудно се диша

Протестиращи в Перник пак блокираха магистрала „Люлин“

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Кан Тервел, сина на Аспарух, е бил кошмарът на Халифата

В София, в района на НДК , ще бъде издигнат грандиозен паметник на кан Тервел. Това съобщиха на брифинг в ЦВК от Националния комитет “Кан Тервел – спасителят на Европа”. А поводът е че през авуст ще честваме 1300 г. от сражението при Константинопол, където Тервел разбива арабските войски и спасява Европа от ислямизация. Председател на комитета е военният министър Красимир Каракачанов.

“В тази битка Тервел не просто побеждава арабите, а унищожава нашествениците. Неговата войска е била 40 000 души, а противникът- 200 000 души. Тервел е не само поредният български владетел, а и спасителят на Европа от ислямизация. Франция го почита като герой.”, заяви Каракачанов.

В ръководството и членове на комитета са изтъкнати наши историци, интелектуалци, общественици. “Все още не мога да разбера как Тервел е победил арабите. Тяхната армия е била страхотна. Не е била тълпа, а всеки арабин е бил обучен като командос. Само китайците и ние, българите, сме успели тогава да ги победим”, каза пък известният писател акад. Атон Дончев. В програмата за честванията са включени десетки инициативи у нас и в ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. За да имаме паметник на този величав български държавник, трябва да сме Народ заслужил и днес тази гордост, трябва да сме държава с държавност от която Хан Тервел не би се срамувал. В не един европейски храм пред иконата на Свети Тривелий европейци се кръстят, без да знаят, че е български държавник, чете се не от всеки Библия със Старобългарската ни писменост, ха дано и за в бъдеще това да продължава, за наша гордост…

  2. Паметници, паметници, паметници… Напълнихме се с паметници. Като в гробища живеем. А кога ще се погрижим за живите?!

  3. идеята е добра. Нямаме паметник на български средновековен владетел. А Тервел е правилния човек, защото именно неговите победи и отношения с Византия утвърждават окончателно българската държава по тези земи. И така и до днес. Нека хората да знаят и помнят, както и туристите, че сме древен и горд народ!

  4. Арабската армия е „разгромена“ от…епидемия от тиф,(доколкото си спомням),избухнала сред редиците и. Тоест,“победата“ на кан Тервел е с решаващата помощ на Съдбата. И това е известно на ВСЕКИ историк. В такъв случай,не е ли меко казано глупаво да издигаме паметник на „освободителя на Европа“?! Как мислите?

  5. Напротив, с малката си армия Кан Тервел обсажда арабите, че обсадили Константинопол, и губят връзка за провизии и боеприпаси. Четем, че арабите изяждат първо убитите, след което почват да се самоизяждат. Реално в Европа са не повече от три държави по това време, Византия, Франкското кралство, което и папера му го няма, и след Аспарухова България, наследена от сина му кан Тервел. Какво неясно има тук!? Арабския халифат е бил най голямата държава в Света, колкото Византия и България заедно. За около година поражението на арабите през 718год. възлиза от 22 000 до 30 000 жертви, като Кан Тервел е разполагал с не повече от 50 000-на армия – срещу 100 000 и 200 000 араби и 2 500 кораба обсадили Константинопол. По това време арабите се асоциират с турците, на които добре познаваме жестокостите. Всичко това липсва в световната история, или поне в европейската! ЗАЩО?? ОБСАДАТА на Цариград в училищата на Европа, само се споменава като неуспешна за арабите. А щеше ли да я има Афеловата кула, Операта в Сидни, Венеция, Лувъра- всичко в него, всяко едно успешно произведение на световната литература, писано от християнин и вдъхновено от начина му на живот. Докато арабите отхвърлят техническите нововъведения, като Бого-неугодни, за космонавтиката… индустриите, КАКВА щеше да е днес Европа, дори Света, ако Кан Тервел не беше победил във военните битки до Константинопол. ДА, НО!! Колко много Българите са помагали на ромеите, и ЗАЩО, за да търсят начини да ни победят – с оръжие, подлост, и какво ли не. А, НИЕ ВСЕ ГИ СПАСЯВАМЕ??

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.