Тайни клиенти ще проверяват обслужването в ЧЕЗ

Грипна ваканция затваря училищата във Варна за седмица

Живко Мартинов 4 часа на разпит по „Суджукгейт“

МВР: Петролът ще поевтинява

Вигенин в Букурещ: България подкрепя приоритетите на Румънското председателство

Гърция пак е с най-големия дълг в ЕС България е в Топ 3 на най-малко задлъжнелите

Ера с българския Фъргюсън

Звездите на небето вече си имат треньор

Приключи проверката в ЕНЕРГО-ПРО, не са открити нарушения

Ръст на ражданията в УМБАЛ Бургас, момчетата пак са повече В "Дева Мария" 23 на сто от родилките са от други области

Денс клуб UN BESO в Търново чества 8 години Над 400 гости присъстваха на пищното тържество

Възстановиха движението по централния пловдивски бул. „Цар Борис III Обединител“ На него бе монтирана кулата за откриването на Европейска столица на културата

„Свободна Европа“ пусна сайта на възстановената си българска редакция На страницата не са публикувани никакви данни за контакт, имена на екип или поне на ръководител

Влак блъсна и уби жена в Пловдивско

4-годишно дело приключи със споразумение Наркопласьор беглец влиза в затвора

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Кан Тервел, сина на Аспарух, е бил кошмарът на Халифата

В София, в района на НДК , ще бъде издигнат грандиозен паметник на кан Тервел. Това съобщиха на брифинг в ЦВК от Националния комитет “Кан Тервел – спасителят на Европа”. А поводът е че през авуст ще честваме 1300 г. от сражението при Константинопол, където Тервел разбива арабските войски и спасява Европа от ислямизация. Председател на комитета е военният министър Красимир Каракачанов.

“В тази битка Тервел не просто побеждава арабите, а унищожава нашествениците. Неговата войска е била 40 000 души, а противникът- 200 000 души. Тервел е не само поредният български владетел, а и спасителят на Европа от ислямизация. Франция го почита като герой.”, заяви Каракачанов.

В ръководството и членове на комитета са изтъкнати наши историци, интелектуалци, общественици. “Все още не мога да разбера как Тервел е победил арабите. Тяхната армия е била страхотна. Не е била тълпа, а всеки арабин е бил обучен като командос. Само китайците и ние, българите, сме успели тогава да ги победим”, каза пък известният писател акад. Атон Дончев. В програмата за честванията са включени десетки инициативи у нас и в ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. За да имаме паметник на този величав български държавник, трябва да сме Народ заслужил и днес тази гордост, трябва да сме държава с държавност от която Хан Тервел не би се срамувал. В не един европейски храм пред иконата на Свети Тривелий европейци се кръстят, без да знаят, че е български държавник, чете се не от всеки Библия със Старобългарската ни писменост, ха дано и за в бъдеще това да продължава, за наша гордост…

  2. Паметници, паметници, паметници… Напълнихме се с паметници. Като в гробища живеем. А кога ще се погрижим за живите?!

  3. идеята е добра. Нямаме паметник на български средновековен владетел. А Тервел е правилния човек, защото именно неговите победи и отношения с Византия утвърждават окончателно българската държава по тези земи. И така и до днес. Нека хората да знаят и помнят, както и туристите, че сме древен и горд народ!

  4. Арабската армия е „разгромена“ от…епидемия от тиф,(доколкото си спомням),избухнала сред редиците и. Тоест,“победата“ на кан Тервел е с решаващата помощ на Съдбата. И това е известно на ВСЕКИ историк. В такъв случай,не е ли меко казано глупаво да издигаме паметник на „освободителя на Европа“?! Как мислите?

  5. Напротив, с малката си армия Кан Тервел обсажда арабите, че обсадили Константинопол, и губят връзка за провизии и боеприпаси. Четем, че арабите изяждат първо убитите, след което почват да се самоизяждат. Реално в Европа са не повече от три държави по това време, Византия, Франкското кралство, което и папера му го няма, и след Аспарухова България, наследена от сина му кан Тервел. Какво неясно има тук!? Арабския халифат е бил най голямата държава в Света, колкото Византия и България заедно. За около година поражението на арабите през 718год. възлиза от 22 000 до 30 000 жертви, като Кан Тервел е разполагал с не повече от 50 000-на армия – срещу 100 000 и 200 000 араби и 2 500 кораба обсадили Константинопол. По това време арабите се асоциират с турците, на които добре познаваме жестокостите. Всичко това липсва в световната история, или поне в европейската! ЗАЩО?? ОБСАДАТА на Цариград в училищата на Европа, само се споменава като неуспешна за арабите. А щеше ли да я има Афеловата кула, Операта в Сидни, Венеция, Лувъра- всичко в него, всяко едно успешно произведение на световната литература, писано от християнин и вдъхновено от начина му на живот. Докато арабите отхвърлят техническите нововъведения, като Бого-неугодни, за космонавтиката… индустриите, КАКВА щеше да е днес Европа, дори Света, ако Кан Тервел не беше победил във военните битки до Константинопол. ДА, НО!! Колко много Българите са помагали на ромеите, и ЗАЩО, за да търсят начини да ни победят – с оръжие, подлост, и какво ли не. А, НИЕ ВСЕ ГИ СПАСЯВАМЕ??

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.