Вдигат пенсиите с 5,7% от юли 2019 г. (обзор)

Много хора имат куп партиди в частните фондове, защото фирми не внасят осигуровките

Отпуска за полагащите грижи за хора с увреждания

Пенсиите ще бъдат увеличени с 5,7% от 1 юли 2019 г. Таванът на пенсиите също ще бъде увеличен до 40% от средния доход за страната, т.е. 1040 лв., обяви социалният министър Бисер Петков. Той допълни, че у нас заплатите са едни от най-бързо растящите в цяла Европа, но тъй като базата е ниска това увеличение не се усеща достатъчно от хората.

Относно втория стълб за пенсионно осигуряване, за който стана ясно, че средният размер на средствата в личните партиди на работещите граждани е около 3000 лв., Петков обясни, че това не е изненадващо. “Голяма част от осигурените имат кухи партиди, защото по тях не постъпват средства”, уточни Петков. Той обясни, че са предвидени различни опции за изплащане на натрупаните средства в частните фондове при пенсиониране на осигурените, включително когато сумите са прекалено малки да могат да бъдат изтеглени наведнъж.

“Темата за увеличението на бюджетните заплати винаги е актуална в бюджетната процедура”, коментира Петков по повод анонсираното увеличение от 10% на заплатите в държавния сектор. “Това е един справедлив подход”, каза Петков.

“Проектът на закона за социалните услуги ще промени коренно регулациите и има две ключови думи – достъпност и качество”, коментира още социалният министър Бисер Петков. Той уточни, че в законопроекта се предефинират самите социални услуги и дейности, както ще има по-голяма възможност за избор на доставчици на тези услуги.

“Регламентирана е и една нова услуга, която се нарича заместваща грижа – тя е за лицата, които полагат грижи за хора с увреждания и позволява в рамките на годината полагащият грижи временно да се освободи от това, ако се налага да постъпи в болница, иска да вземе кратък отдих или не е в състояние да полага тази 24-часова грижа”, коментира Петков. Той уточни, че при използването на тази услуга, даденото лице с увреждане ще бъде настанявано във временен център.

Коментари

Задължително поле