Министър Младен Маринов: Продължава издирването на Стоян Зайков, разширяваме периметъра на претърсване

Възстановка отбелязва 180 години от откриването на Взаимно училище във Велико Търново

Ивет Лалова мечтае да бъде майка

ВАС отмени Становище за екологична оценка на министъра на околната среда и водите за изменение на общия устройствен план на Община Приморско

Българка пледира виновна в Ню Йорк по обвинения в пране на пари от корупция в Мозамбик

Дара Екимова: Имам нещо много повече от гадже Сбъднах една от мечтите си - да пея с татко, казва дъщерята на Дими от "Сленг"

Израел и Хамас постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за 6 месеца

Въоръжена група прекъсна главен водопровод в Триполи

Младен Маринов: Изяснява се каква е причината за нападението с нож срещу 16-годишно момче

Десислава Танева: Около 70 хил. дка земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи

Германия е изхарчила рекордните 23 млрд. евро за интегрирането на мигрантите през 2018 г.

Икономист: Не е възможно да има обща минимална европейска заплата

Изтребители не се купуват на Черен петък Каракачанов единствен се осмели да каже, че асансьорните маневри за Ф-16 са прекалено скъпи за България

Какво е депресия по български?

Вдигат помощите за отопление Средствата ще бъдат спирани, ако детето не ходи на училище

Помощта за отопление ще бъде спирана на родители, които не пускат децата си на училище.

Расте броят на подпомаганите българи

Помощите за отопление се увеличават от есента, предвижда наредба на социалното министерство, качена за обществено обсъждане. Сега размерът є се изчислява върху цената на 385 киловатчаса електроенергия, от които 105 нощна. От следващия отоплителен сезон ще се плащат 500 киловатчаса – триста дневна и 200 нощна. В резултат на това при действащите в момента цени, помощта ще се увеличи месечно от близо 75 на 91 лева или с 22%. Или за петмесечния отоплителен период бедните ще получават с близо 80 лева повече.

Най-голямото увеличение е предвидено за най-рисковите групи – възрастните хора, особено тези от тях, които живеят сами, хората с увреждания, родители, които отглеждат сами децата си.

Държавата планира още от есента повече хора да получават помощи за отопление. Това ще стане като се повиши средно с 15 на сто доходната граница за достъп до системата. От 210 хиляди подпомагани лица и семейства през изминалият отоплителен сезон се очаква през следващия те да стигнат 255 хиляди. Средствата обаче ще бъдат спирани на семействата, чиито деца не посещават редовно училище.

През тази година социалното министерство разполага с 40 милиона лева повече за помощите за отопление.

Очакваните резултати са да се осигури по-ефикасна социална подкрепа на повече лица и семейства от уязвимите групи, които се нуждаят от помощта на държавата, да се стимулира отговорното родителство по отношение на образованието на децата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.