Вдигат помощите за отопление

Помощта за отопление ще бъде спирана на родители, които не пускат децата си на училище.

Средствата ще бъдат спирани, ако детето не ходи на училище

Расте броят на подпомаганите българи

Помощите за отопление се увеличават от есента, предвижда наредба на социалното министерство, качена за обществено обсъждане. Сега размерът є се изчислява върху цената на 385 киловатчаса електроенергия, от които 105 нощна. От следващия отоплителен сезон ще се плащат 500 киловатчаса - триста дневна и 200 нощна. В резултат на това при действащите в момента цени, помощта ще се увеличи месечно от близо 75 на 91 лева или с 22%. Или за петмесечния отоплителен период бедните ще получават с близо 80 лева повече.

Най-голямото увеличение е предвидено за най-рисковите групи - възрастните хора, особено тези от тях, които живеят сами, хората с увреждания, родители, които отглеждат сами децата си.

Държавата планира още от есента повече хора да получават помощи за отопление. Това ще стане като се повиши средно с 15 на сто доходната граница за достъп до системата. От 210 хиляди подпомагани лица и семейства през изминалият отоплителен сезон се очаква през следващия те да стигнат 255 хиляди. Средствата обаче ще бъдат спирани на семействата, чиито деца не посещават редовно училище.

През тази година социалното министерство разполага с 40 милиона лева повече за помощите за отопление.

Очакваните резултати са да се осигури по-ефикасна социална подкрепа на повече лица и семейства от уязвимите групи, които се нуждаят от помощта на държавата, да се стимулира отговорното родителство по отношение на образованието на децата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари