Вдигат сватби и в музеите

Младоженци ще си казват заветното „да” край морето вече не само в ритуалната зала, а в музеи, в Летния театър или в двореца „Евксиноград”.

Общинската фирма ” Обреди” е пратила искане до кмета на Варна Иван Портних да разреши венчавките извън обичайното място за официалното подписване на брака, съобщи за „Труд” зам.-шефът на дружеството Стефан Вътов. Досега изнесен ритуал имаше също в услугите на „Радостни обреди”, но всяка двойка е трябвало сама да прави постъпки в кметството, за да й разрешат, а процедурата вече ще бъде улеснена. Общинската фирма договаря цените с музеите, които ги съгласуват с Министерството на културата. Сватбите ще вкарат повече приходи в културно-историческите институции, категорични са от „Обреди”. Младоженците най-много търсели за декор на тържествата си Големите римски терми или искали да сложат параф сред английския двор в уникалната по своята архитектура сграда на Археологическия музей във Варна, както и сред чемширите на Етнографския музей.

Извеждане на булката от дома й с гайда, тъпан или тамбура по народните обичаи, както и вземането на кръстниците, е най-новият сватбен ритуал във Варна, към който вече има голям интерес. Екстрата струва 150 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България