Вдигат със 7 лева линията на бедност

Министерски съвет трябва да гласува предложението на социалния министър Бисер Петков

Нов размер на линията на бедност за 2018 година ще гласува Министерският съвет. От сегашния 314 лева той да се увеличи с 7 лева и да стане 321 лева от 1 януари, предвижда проект на постановление, внесен от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Показателят e инструмент, който трябва да гарантира задоволяване на минимални жизнени потребности на човек, като калориен прием и структура на потребление на хранителни и нехранителни стоки и услуги. Той се използва и при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище, като се определя по методика, утвърдена от Министерския съвет. Повишението е изчислено по формула, която отчита цените на основни храни и консумативи. Линията на бедност е и важен измерител при отпускането на добавки към пенсиите по Коледа и Великден, както и при разпределянето на енергийни помощи и помощи за първокласници.

“Актуализирането на линията на бедност ще отговори на равнището на доходите и структурата на потребление на българските граждани. Така определеният размерът на линията на бедност от 321 лв. за 2018 г. гарантира, че минималните жизнени потребности на най-бедната част от населението ще бъдат задоволени”, пише в доклада си до кабинета министър Бисер Петков.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2016 година, под линията на бедност, която тогава е 308, 17 лева, са живеели 22,9% от българите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България