ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Вдигат със 7 лева линията на бедност Министерски съвет трябва да гласува предложението на социалния министър Бисер Петков

„Размерът на линията на бедност от 321 лв. за 2018 г. гарантира, че минималните жизнени потребности на най-бедната част от населението ще бъдат задоволени“, пише в доклада си до кабинета социалният министър Бисер Петков. СНИМКА БУЛФОТО

Нов размер на линията на бедност за 2018 година ще гласува Министерският съвет. От сегашния 314 лева той да се увеличи с 7 лева и да стане 321 лева от 1 януари, предвижда проект на постановление, внесен от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Показателят e инструмент, който трябва да гарантира задоволяване на минимални жизнени потребности на човек, като калориен прием и структура на потребление на хранителни и нехранителни стоки и услуги. Той се използва и при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище, като се определя по методика, утвърдена от Министерския съвет. Повишението е изчислено по формула, която отчита цените на основни храни и консумативи. Линията на бедност е и важен измерител при отпускането на добавки към пенсиите по Коледа и Великден, както и при разпределянето на енергийни помощи и помощи за първокласници.

“Актуализирането на линията на бедност ще отговори на равнището на доходите и структурата на потребление на българските граждани. Така определеният размерът на линията на бедност от 321 лв. за 2018 г. гарантира, че минималните жизнени потребности на най-бедната част от населението ще бъдат задоволени”, пише в доклада си до кабинета министър Бисер Петков.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2016 година, под линията на бедност, която тогава е 308, 17 лева, са живеели 22,9% от българите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Много,бе,цели 7 лева! Как не ги е срам?! На депутатите 700-1000 лева,а на бедните българи 7 лева! Идиотизъм.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.