Вдигат с 20% заплатите на чиновници - отличници

Кметове ще взимат колкото министър

Кметовете ще могат да получават заплата колкото министър, реши правителството, като прие промени в правилата за определяне на заплатите на заетите в бюджетните организации. С тях се въвежда таван на парите на местната власт, които не могат да надхвърлят месечната на министър. В момента основната заплата на членовете на кабинета е 4574 лв. Заплатата на кметовете ще се определя от общинските съвети, гласи друга промяна.

Министрите приеха и промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация. Според тях заплатите на чиновниците, които получат отлична оценка за работата си ще се повишат с 20%, а не както досега – с 15 на сто. Повече ще взимат и тези, които получат оценка “Изпълнението надвишава изискванията”. Тяхната заплата ще расте с 15%, вместо досегашните 10 на сто.

Чиновниците ще получават и по-висока месечна база на възнагражденията от тази година, като степените на основните заплати за всяко длъжностно ниво се намаляват от шест на четири. Така например висшите чиновници, които имаха най-високата степен 6 и досега получаваха максимално до 4000 лв. месечно, вече ще бъдат ниво 4 (най-високото), но ще получават до 4500 лв.

Коментари

Задължително поле