Дербито “Фейенорд” – ПСВ пряко по Mtel Sport 1 в неделя

Сър Греъм Уотсън идва в София на форум за бъдещето на управлението

Намериха жена завързана и заключена в селска къща Мъжът, с когото живеела е обявен за общодържавно издирване

Борисов: С коалиционните партньори ще вземем решение кой да замести Теменужка Петкова

Задълженията на НЗОК към фондове в чужбина са за над 270 млн. лева с лихвите

Цветан Цветанов за оставката на Теменужка Петкова: Ще излезем с достойнство от тази ситуация

Владислав Горанов: Оставката на Теменужка Петкова е прибързана

Откриха над 30 000 къса цигари на ГКПП Ферибот Оряхово

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка Обясни, че познава хората в "Инерком", но не им е кума

Двама възрастни българи са заловени с девет килограма хероин в Гърция

С тематична програма и много изненади Община Благоевград посреща Баба Марта

Задържаха ученик, ограбил лекарства и пари от баба

Румен Радев: България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция

65% от ромите в гетата живеели в „конструктивно устойчиви сгради върху собствени терени“

Борисов в Брюксел: Ако гарантираме охрана на границата, споразумения със съседите и центрове за мигрантите, дискусията в ЕС ще върви по-лесно

Вдигат таксите в Софийския университет

Девет факултета на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ искат увеличаване на семестриалните такси за новоприетите студенти. Предложенията ще бъдат гласувани днес на заседание на Академичния съвет на университета.
Ако предложенията бъдат одобрени, в някои специалности ще плащат двойно. Задочното обучение в Историческия факултет ще скочи от 200 на 400 лв, редовното от 590 на 600, а за докторанти – от 450 на 900 лв.

Редовното обучение във Факултета по класически и нови филологии ще струва 100 лева повече – 690 лв., това за докторанти от 600 на 1000 лв., както и за тези във Факултета по славянски филологии.

За специалностите „Публична администрация“ и „Регионално развитие и политика“ задочното обучение ще се вдигне от 150 на 300 лв., а редовното от 380 на 420 лв. Таксата за задочното обучение по специалността „Туризъм“ ще стане 420 вместо 150 лв.

Значително ще скочи и таксата за чуждестранни студенти по фармация – от 4650 на 7700 евро.

По-високи такси се предлагат и за Богословския факултет, Стопанския и този по начална и предучилищна педагогика. Предвижда се намаляване на таксата за редовно обучение в специалност „Математика“ от 800 на 640 лв.
Без промяна остават таксите за новоприети студенти, докторанти и специализанти в Биологическия факултет, Медицинския факултет, Факултета по журналистика, Физическия факултет, Факултета по педагогика и Юридическия факултет.
Не се предвиждат промени в таксите за явяване на изпит и те остават 30 лева.

 

МОН спря обществена поръчка за наука

Министерството на образованието спря обществената поръчка за избор на оценители на научните проекти за центрове за върхови постижения и центровете за компетентност по оперативната програма „Наука за интелигентен растеж“. Причината е липсата на информация за експертите оценители, които фирмите, кандидатстващи по обществената поръчка на стойност 2 млн. лева, трябваше да привлекат.

Проблемите

Оценителната комисия по обществената поръчка е констатирала невъзможност да бъде потвърдена професионалната и експертната компетентност на предложените експерти.
До обществената поръчка стигнаха четири фирми. Едната от тях отпадна още на първия етап. До конкурса стигнаха три фирми, в чиито оферти обаче е липсвала конкретна информация.
МОН няма да обявява нова обществена поръчка по Закона за обществените поръчки. За да не се спира процесът, свързан с изграждането на научните центрове, от МОН предвиждат да ангажират юристи, наети от управляващия орган, и представители на Централното координационно звено към Министерския съвет. Те ще извършат първия етап на оценка на административното съответствие и допустимост и ще установят дали проектите формално отговарят на критериите за допустимост. Същинската оценка на проектите ще бъде извършена от международни оценители чрез пряко договаряне с тях. Те трябва да имат образователно-квалификационна степен „доктор“.
Очаква се през втората половина на април управляващият орган да разполага с готов списък с оценители. Поне петима оценители ще са нужни за оценката на всеки проект.

 

Над 20 000 студенти се обучавали по програма „Еразъм“

Повече от 20 000 студенти и над 13 000 преподаватели и административен персонал от българските висши училища са се обучавали по европейската програма „Еразъм“. Данните изнесе министърът на образованието проф. Николай Денков по повод 30-годишнината на програмата, която се отбелязва през 2017 г. в целия Европейски съюз.

В България тя е започнала през 1999 г. и тогава в нея са участвали 10 университета, а днес са 47.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.