Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

Ердоган: Бизнесът трябва да приветства извънредното положение, то забранява стачките

ВМРО: Предложението за депутатските заплати е популистко

“Левски” би “Верея” с резервите, лоша вест за Делио Роси

Таекуон-До клуб “Фолкън” с модерна зала в парк „Македония“

Разчистиха още незаконни обекти на плаж Слънчев бряг-север

Британец поиска да се ожени за любимото си ястие, от ресторанта приеха

77-годишна жена убита в момчилградско село Задържан е неин съселянин, който се бил заключил в къщата си

Църква благославя пиенето на алкохол

Рафаел Надал спря Григор Димитров на полуфинала в Монако

95% от населението на света диша мръсен въздух

Вдигнаха двойно субсидиите за млади фермери

Младите фермери над 40 години ще получават двойни субсидии по Схемата за млади земеделски стопани. Това ще важи за първите 30 хектара съгласно обнародвания в Държавен вестник Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители.

Досега надбавката беше 25% към плащането на хектар по Схемата за единно плащане на площ, но от 2018 година тя става 50 процента. Или ако миналата година за хектар ставката беше 198 лева, или 19,80 лв. на декар, то младите фермери получаваха по 25% от тези 19,80 лв. на дка. Тази година те вече ще получат 50 процента но ставката ще бъде фиксирана със заповед на министъра на земеделието в края на 2018 г.

Друго изискване за получаване на субсидията е стопанството да е създадено преди не повече от 5 години преди кандидатстването по схемата. Така се създава допълнителен стимул за задържане на младите хора в сектора на земеделието и селските райони.

Съгласно приетите промени, земеделските земи, включени в заявленията за подпомагане, трябва към 31 май на календарната година да бъдат на разположение на кандидатите. Това ще се удостоверява с регистрирано в общинските служби по земеделие по местонахождение на имотите правно основание за ползването им. Отпада изискването за изброяване на видовете правни основания, чрез които се доказва ползването на завените площи, като се запазва необходимостта от тяхното регистриране съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи по съществуващия до момента ред.

Предвидена е и процедура за установяване наличието на правно основание за ползване на земеделските земи в случаи на заявяване на площи в размер, надхвърлящ регистрираното правно основание и санкционирането на кандидати при липса на такова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.