Вдигнаха паметник на първия градски кмет на Монтана

В центъра на Монтана вече се издига паметник на един от най-дългогодишните кметове на града Игнат Попов. Местният управник е управлявал пет мандата от 1890 до 1929 година с прекъсване града край Огоста.

През първия му мандат през 1891 г. бившето село Голяма Кутловица е обявено за град, а княз Фердинанд му дава името си. Като кмет Игнат Попов  създава първия регулационен план на Фердинанд, строи прогимназия и болница, открива ежегоден панаир, на който се стичат хора от цяла България, и електрифицира бързо растящото градче.

Съвременниците му го описват като скромен и отдаден изцяло на общинските дела и хората управник. Паметникът на Игнат Попов е дело на скултора Теодоси Антонов и ще бъде открит на празника по случай 125 годишнината от обявяването на село Кутловица за град.

В програмата са включени още документална изложба „Монтана – минало и настояще” с документи от Държавния архив и представяне на сборник  „От Montana до Монтана: един град между древността и настоящето”,  който включва научни доклади за пътя на града в Северозапада през вековете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони