Вдигнаха пенсиите със 110 лв. за година

Разходите за изплащане на пенсии за първите два месеца на годината са нараснали с 31,5% спрямо същия период на миналата година.

Разходите за пенсионерите нараснаха с над 31%

1,6 млрд. лв. не стигнаха за социалните плащания през януари и февруари

Сумите за стаж и възраст са с 20% нагоре

Пенсиите са нараснали средно с близо 110 лв. за година, показват данни на НОИ. Много от работещите хора в страната през последните 12 месеца не са получили такова увеличение на заплатите. В резултат разходите за изплащане на пенсиите за първите два месеца на 2023 г. нарастват с над 31% спрямо същия период на миналата година.

Парите за изплащане на пенсии имат най-голям дял в разходите на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) и през първите два месеца на годината са в размер на 2,98 млрд. лв. Разходите за пенсии са със 713,9 млн. лв., или с 31,5% повече спрямо същия период на миналата година, показват данни на НОИ. И то при положение, че пенсионерите през февруари 2023 г. са с 16 583 по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за година е нараснал със 109,72 лв. (+17,5 на сто). А средният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст на един пенсионер през февруари е по-висок със 133,33 лв. (+19,8 на сто) спрямо същия месец на миналата година.

Общо направените разходи от бюджета на държавното обществени осигуряване за януари и февруари възлизат на 3,314 млрд. лв. Разходите са със 714,1 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Оказва се, че нарастването на разходите се дължи почти изцяло на увеличението на пенсиите.

Същевременно постъпилите приходи в бюджета на ДОО са само 1,7 млрд. лв. Събраните приходи са със 174,9 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. За да бъде покрит дефицитът в бюджета на ДОО, само през първите два месеца на годината от централния републикански бюджет са преведени 1,676 млрд. лв. за извършване на социалните плащания. Оказва се, че близо половината от разходите на ДОО се покриват не от социални осигуровки, а от събираните данъци. До тази ситуация се стигна след като пенсиите през миналата година бяха увеличени на два пъти - от 1 юли и от 1 октомври. Дефицитът в бюджета на ДОО ще стане още по-голям през втората половина на годината, тъй като от 1 юли 2023 г. предстои ново увеличение на пенсиите с 12% по действащото в момента “швейцарско правило” - с 50 на сто от инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход за миналата година.

Вдигат тол таксите

 

Изплащат пенсиите с пари от ресторантите

 

По-висок акциз за електронните цигари

Да бъдат увеличени данъците, за да остане бюджетният дефицит под 3%, предлагат от Министерството на финансите.
Отмяна на част от намалените ставки на ДДС, повишаване на акцизите за електронните цигари и вдигане на тол таксите за камиони предлагат от Министерството на финансите. Както „Труд news” вече писа, по-високите данъчни ставки са заложени в промени в данъчните закони, които са подготвени от Министерството на финансите.

Целта е промените да бъдат приети заедно с гласуването на бюджета за 2023 г. и да влязат в сила от средата на годината. От Министерството на финансите предлагат намалените ставки на ДДС за ресторанти и спортни съоръжения от 9% да бъдат повишени на стандартните 20 на сто. Освен това от ведомството настояват за въвеждане на данък върху свръхпечалбите на всички фирми. Данните на Министерството на финансите показват, че през миналата година, когато имаше рекордно висока инфлация, облагаемата печалба на компаниите в страната е нараснала с близо 10 млрд. лв.

Целта на всички данъчни промени е да има пари в държавната хазна за изплащане на пенсиите при запазване на бюджетния дефицит под 3 на сто от брутния вътрешен продукт, което е изискване за влизане в еврозоната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари