Вдигнаха цената за боклук на шуменското сметище

Снимка: БНР

Община Шумен повиши цената за депониране на боклук на Регионалното сметище край кв."Дивдядово". Общините, които го ползват, ще плащат от началото на следващата година 24,97 лв/тон без ДДС. В момента цената е 20,61 лв/тон.

Решението бе одобрено единодушно от представителите на девет общини на заседание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците в сряда. Несъгласна е само община Велики Преслав.

Повишението е нужно за издръжка и нормално функциониране на депото. Трябва да бъдат назначени 4-ма служители за ремонт на техниката, която обработва отпадъците, обоснова се шефът на общинското предприятие "Чистота" Евгени Цанков, което отговаря за депото. Нужен е ремонт на оградата и на свлачище в района. Факт е и ново законово изискване собствениците на депа за смет да им правят ежегодно амортизационни отчисления.

Повишението за депониране на боклука няма да вдигне таксата смет за гражданите, стана ясно от изявления на общините.

Кметството в Шумен е в напреднала фаза на преговори за терен с германски инвеститор, който иска да строи завод за отпадъци. Ако това се реализира, общините ще предават сметта си без пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България