Вежди Рашидов: Закон за наказание продажба на фалшиви произведения има, но той не се прилага

1 лв. партийна субсидия е опасна, но опозицията го предизвика, заяви бившият министър на културата

Председателят на комисията по култура към НС и бивш министър на културата Вежди Рашидов заяви пред БНТ, че скорошният скандал с продажба на фалшиви картини нанася сериозна вреда върху пазара на изкуство.

По-рано тази седмица собствениците на столична галерия обявиха, че са станали жертва на измама, заради което и сезираха прокуратурата.

Закон за наказание продажба на фалшиви произведения има, но той не се прилага, заяви председателят на комисията по култура към НС Вежди Рашидов.

"Проблемът не е дали някой ще спечели пари от това. Проблемът е, че това е срив на пазара на изкуството", поясни той.

Единичните случаи не бива да бъдат общи знаменатели, изтъкна Рашидов.

По думите му, галериите са каталог за продажби, но изложеното там след годините ще стане паметта на нацията, заради което продажбата на фалшиви произведения на изкуството е престъпление.

1 лв. партийна субсидия е опасна, но опозицията го предизвика, коментира Рашидов темата за партийните субсидии. Попитан дали 1 лв. партийна субсидия не обрича малките партии, Рашидов отговори: "Зависи от апетитите. Аз да ги отговоря като неполитик. Аз съм от гражданската квота. Разбира се, че това ще се изроди в нещо друго. Всички знаем, че други хора ще управляват процесите. Тогава този парламент още по-безсмислен ще стане. След това трябва да го намалим на 20 човека", каза Рашидов.

По думите му месеци наред от БСП са прегръщали умиращи козленца и са стоели до палатки на хора, които имат реални проблеми. "Не бяха да казваме, колко е трагично, че хората нямат и защо депутатите имат. В един момент казват: "Ние не искаме така на 1 лв." Накрая ядосаха премиера Борисов", допълни още Рашидов. Той посочи, че ГЕРБ ще опита с 1 лв., но сигурно ще е трудно и на ГЕРБ, и на БСП. "Най-щастлив трябва да е Слави Трифонов", допълни още Рашидов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България