Вежди Рашидов извая паметник на Лъчезар Цоцорков в Панагюрище

Председателят на Парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов извая паметник на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, на откриването на който днес се събраха стотици жители и гости на Панагюрище. Представители на парламента, на правителството, на местната власт, на индустриалната общност, на академичните среди бяха сред официалните гости. Тук бяха и народните представители Димитър Главчев и Десислава Тодорова.

Лъчезар Цоцорков е един от най-видните панагюрци, голям радетел за развитието на минната промишленост в Панагюрище и в България, меценат на културата и голям дарител. Затова Фондация “Цоцорков род” реши да бъде вдигнат паметник на този забележителен българин, а признателно Пангюрище подкрепи идеята. По лично желание на семейството Вежди Рашидов извая мемориала. “Човек, който е дал толкова много за другите, за Панагюрище и за България заслужава да живее в паметта на хората. Радвам се, че изградих образа му, духа му - това е той, в своя град, за такива хора като Лъчезар Цоцорков се правят паметници”, каза в словото си на откриването Вежди Рашидов. Синът Димитър Цоцорков благодари на всички с думите: “В този паметник , изграден с толкова талант, живее духът на моя баща”.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки поздрави множеството и заяви, че делото на Лъчезар Цоцорков е гордост за града и за България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура