Вежди Рашидов: Министерство на културата ще осигури средства за ремонт на Националната библиотека

Министър Вежди Рашидов, който се срещна днес с ръководството на Националната ни библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, съобщи, че Министерството на културата ще осигури средства за ремонт на престижния ни институт. Това съобщават от пресцентъра на Министерство на културата.

„Днес дойдохме по спешност в Националната библиотека, защото директорката доц. Красимира Александрова подаде сигнал, че след вчерашните проливни дъждове покривът е протекъл. Запознат съм с проблемите на материалната база на института, той има тези проблеми не от вчера. В годините сградният фонд е бил занемарен, което е довело до сегашното състояние. Благодаря на доц. Александрова за това, че бързо след встъпването си в длъжност „директор” пое отговорностите си и е направила пълен анализ на текущото състояние на сградата, за което вече ми докладва. С колегите ми търсехме решение да осигурим средства от неголемия бюджет, с който разполагаме, но след като вчера разбрах, че има и теч, започваме спешни дейности по ремонта още от понеделник”, съобщи министър Рашидов пред журналисти след огледа.

„За нас като нация е изключително важно не само да съхраняваме по правилния начин книжовното ни наследство, но и да можем да го правим достъпно за възможно по-голяма публика – от експертите и специалистите, до читателите”, изтъкна министър Рашидов. „Това е националната ни памет и гордост и ние като граждани трябва да сме отговорни към нея”, подчерта още той и изрази надежда, че не само държавата, но и меценатите ще бъдат по-активни.

„Дарителите трябва да излязат от анонимност, с обединени усилия можем да направим много за българската култура. Ясно е, че средствата не достигат, но ще се борим за по-голям бюджет за следващата година, така че през 2017 г. да може да започне и същинското поетапно цялостно обновяване на сградата на Националната библиотека”, допълни той.

Директорката на библиотеката Красимира Александрова посочи, че и към момента във всички хранилища се полагат усилия за съхраняването на колекциите, но трябва да бъдат създадени нормални условия. Фондът на институцията наброява над 8 милиона библиотечни единици.

Министър Рашидов и директорката на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова разгледаха заедно откритата преди дни изложба „Книги и правосъдие”, която е експонирана в Западното фоайе на библиотеката. Над 40 старопечатни издания и ръкописи са представени в тази необичайна изложба. Изложените книги са част общо 91 тома, иззети от частно лице в Шумен през 2013 година.

Днес ценните издания допълват колекцията на Националната библиотека, като предстои да преминат през експертна оценка, специализирана библиотечна обработка и реставрация. Посетителите могат да видят старопечатни български и чуждоезикови издания, стогодишни книги, в голямата си част първи издания на бележити български писатели и първи преводи на произведения на европейски автори. Особен интерес представляват и ръкописите на църковнославянски.

Министър Рашидов проведе разговор с директорката доц. д-р Александрова относно бъдещите възможности за подпомагане на Националната ни библиотека. По негова идея след завършване на ремонта ще бъдат закупени и нови стелажи, тъй като сегашните вече са износени. Доц. Александрова бе подготвила и специална изненада за министър Рашидов – той имаше възможност да види на живо един от редките илюстрирани ранни преписи на т. нар. Александрия - Софийска илюстрирана Александрия от ХV в.

От десетките средновековни книги за големия владетел Александър Македонски, писани на арабски, персийски, турски и други езици, българският ръкопис предизвиква най-голям интерес сред научните среди. Анонимният текст съдържа 270 страници с подробно описание на живота и бойните подвизи на Александър Велики и лансира нови тези за смъртта му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България