Вежди Рашидов награди Фикрие Булунмаз с плакета на Народното събрание

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов връчи днес в Огледалната зала на НС почетния плакет на Народното събрание на арх. Фикрие Булунмаз, която ръководеше екипа реставратори за възстановяването на Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул.

„ Благодаря от сърце за отличието, много исках преди да си замина от София да се срещна с г-н Рашидов, защото двамата с него години наред - от първия до последния ден на процеса, полагахме усилия, за да се случи реставрацията на уникалната Желязна църква“, каза г-жа Булунмаз.

„Щастлив съм, че в центъра на Истанбул грее в пълния си блясък перлата на нашето православие – храмът „Свети Стефан“. Заслуга за възстановяването му имат премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, нашите две държави и реставраторският екип“, каза Вежди Рашидов.

Желязната църква е един от най-ценните паметници на културното ни наследство. Реставрацията й е образец за опазването на българските светини. Арх. Булунмаз уточни, че е сниман и специален филм, който показва детайлно целия процес на възстановяването на храма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България