Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Вежди Рашидов на 66, празнува с изложба Скулпторът показва колекцията си от ценни старинни картини от Холандия, Белгия, Франция, Германия и Италия

Скулпторът Вежди Рашидов, председател на Комисията за култура в парламента и бивш министър на културата, посреща 66-та си годишнина с изложба в галерия “Сан Стефано” в столицата.

Сред изявените гости бяха министърът на културата Боил Банов, спортната легенда и виден арт колекционер Боян Радев, писателят акад. Антон Дончев, актрисата Татяна Лолова, председателят на парламента Цвета Караянчева и личности от целия политически спектър.

Приветствие към рожденика произнесе Светлин Русев, който откри изложбата заедно с бившия министър на културата Георги Йорданов и професор Валери Стефанов. В него академик Русев каза:
“Преди няколко години на летището в Брюксел видях министъра на културата Рашидов с няколко оригинални старинни рамки за картини в ръка. Има нещо показателно в тази странна хамалогия – да решиш да върнеш стари оригинали към живот е страст, която може да си позволи само човек, влюбен в съзиданието”.

Рожденикът получи многобройни подаръци. Групата на партия Герб дари рожденика с бутилка специална водка – платинена “Белуга” и кошница с отбрани мезета.

В новата си експозиция Вежди Рашидов ни представя избрани картини, част от неговата западноевропейска колекция. Подбрани с вкус и разположени в едно общо пространство, те се превръщат в поредното доказателство за емоционалния залог и социалната значимост на “този странен занаят” – колекционерството.

Колекционерството е любопитство и ангажимент, страст и форма  на знание. Пътуващите картини на Вежди Рашидов са поредното доказателство за факта, че истинският колекционер е пазител на духовни богатства. Той брани паметта от залиняване, възпитава вкусовете, формира усети за традиция.

Колекционерите са едни от най–важните гаранти за самото съществуване на културното наследство като призната и колективно пожелана ценност.

Колекциите не се състоят от предмети, а от живи вещи, от умни и вещаещи вещи. Те са опредметеният творчески дух, те са вековни отпечатъци на човешкото въображение.

Колекциите са сбор от артефакти, но и биографични разкази за своите създатели. Така както и тази колекция разказва за любопитството на Вежди, за неспокойствието на неговия дух, за пътищата, които е пребродил в преследване на своята събираческа “лудост”.

Сбирката от избрани западноевропейски картини още веднъж ни напомня, че творецът не е слепец на сцената на своето вдъхновение, а е внимателен ученик в голямата галерия на времето. Там се учи той, оттам черпи своето вдъхновение и прозрение.

Не на последно място, подобни публични жестове имат безспорен възпитателен ефект. Именно свободните, образовани и социално грамотни хора са истинското богатство на всяка просперираща модерна държава. Тяхната важна роля по отношение на културното наследство е учредена от вековната традиция и е потвърдена от нестихващата страст към съзидание у човека.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Zavistlivi i gadni hora sa prednite komentari nikak ne moje da vi se ugodi.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.