Над 20 % от варненските ученици отиват в западни ВУЗ-ове Англия, Холандия и Дания са най-предпочитани дестинации

Оперираха Делио Роси

Варненци пак искат паметен знак на Пламен Горанов

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета

Радев се срещна с представители на Съюза на офицерите от резерва

Родителите на убития в Борисовата градина Георги поискаха 400 хил. лв. обезщетение

Общинари ще улесняват пенсионери по селата за данъците

Фирма, ремонтирала общински обекти, на съд за укрити данъци

Дават работа на 1200 безработни в Северозапада

515 заболели от варицела в Търговищко тази година

Валидираха марка за София – Европейска столица на спорта  Фандъкова се закани да спре "никнещите като гъби" небостъргачи

108 бракове на романтици от цял свят в Несебър през миналата година Отсега има заявени сватби за 08.08.2018 г.

70 души от страната предлагат лого за нова гимназия 7-годишен е най- малкият участник в конкурса

Корнелия Нинова: Бойко Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция

Вежди Рашидов на 66, празнува с изложба Скулпторът показва колекцията си от ценни старинни картини от Холандия, Белгия, Франция, Германия и Италия

Светлин Русев откри изложбата заедно с бившия министър на културата Георги Йорданов (на микрофона) и професор Валери Стефанов. Сегашният министър на културата Боил Банов също уважи тържеството.

Скулпторът Вежди Рашидов, председател на Комисията за култура в парламента и бивш министър на културата, посреща 66-та си годишнина с изложба в галерия “Сан Стефано” в столицата.

Сред изявените гости бяха министърът на културата Боил Банов, спортната легенда и виден арт колекционер Боян Радев, писателят акад. Антон Дончев, актрисата Татяна Лолова, председателят на парламента Цвета Караянчева и личности от целия политически спектър.

Приветствие към рожденика произнесе Светлин Русев, който откри изложбата заедно с бившия министър на културата Георги Йорданов и професор Валери Стефанов. В него академик Русев каза:
“Преди няколко години на летището в Брюксел видях министъра на културата Рашидов с няколко оригинални старинни рамки за картини в ръка. Има нещо показателно в тази странна хамалогия – да решиш да върнеш стари оригинали към живот е страст, която може да си позволи само човек, влюбен в съзиданието”.

Рожденикът получи многобройни подаръци. Групата на партия Герб дари рожденика с бутилка специална водка – платинена “Белуга” и кошница с отбрани мезета.

В новата си експозиция Вежди Рашидов ни представя избрани картини, част от неговата западноевропейска колекция. Подбрани с вкус и разположени в едно общо пространство, те се превръщат в поредното доказателство за емоционалния залог и социалната значимост на “този странен занаят” – колекционерството.

Колекционерството е любопитство и ангажимент, страст и форма  на знание. Пътуващите картини на Вежди Рашидов са поредното доказателство за факта, че истинският колекционер е пазител на духовни богатства. Той брани паметта от залиняване, възпитава вкусовете, формира усети за традиция.

Колекционерите са едни от най–важните гаранти за самото съществуване на културното наследство като призната и колективно пожелана ценност.

Колекциите не се състоят от предмети, а от живи вещи, от умни и вещаещи вещи. Те са опредметеният творчески дух, те са вековни отпечатъци на човешкото въображение.

Колекциите са сбор от артефакти, но и биографични разкази за своите създатели. Така както и тази колекция разказва за любопитството на Вежди, за неспокойствието на неговия дух, за пътищата, които е пребродил в преследване на своята събираческа “лудост”.

Сбирката от избрани западноевропейски картини още веднъж ни напомня, че творецът не е слепец на сцената на своето вдъхновение, а е внимателен ученик в голямата галерия на времето. Там се учи той, оттам черпи своето вдъхновение и прозрение.

Не на последно място, подобни публични жестове имат безспорен възпитателен ефект. Именно свободните, образовани и социално грамотни хора са истинското богатство на всяка просперираща модерна държава. Тяхната важна роля по отношение на културното наследство е учредена от вековната традиция и е потвърдена от нестихващата страст към съзидание у човека.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.