Съмнения в ГЕРБ, дали ветото на Радев не е свързано с Елена Йончева

Бизнесът в Търговище посочи какви специалисти са му нужни

Университети и бизнес обсъждат сътрудничеството си в София

Златни и сребърни накити за над 30 000 лв. откриха в бельото на румънка на “Лесово”

Васил Велев, АИКБ: Преминаваме към жълта степен на готовност за протести заради цената на тока

Договаряме със Сърбия изграждането на железопътната инфраструктура по Коридор 10

С 50 лева се увеличава стипендията за докторантите

Мариана Коцева оглави Евростат

Отчуждават се части от имоти за модернизация на участък от пътя Калотина – Софийски околовръстен път

Националният център за рехабилитация на слепи е признат за национална представителна организация на хора с увреждания

Родител преби седмокласник, съдът го глоби със 100 лева 36–годишният Саид Селимов мъстил за дъщеря си с юмруци

Постер на порнозвезда увеличи реколтата от зелки на индийски фермер

Предложиха проф. Николай Червенков за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Вековните букови гори в „Централен Балкан“ стават част от обект на ЮНЕСКО

Правителството одобри генерал-майор Данчо Дяков за шеф НСО

Вежди Рашидов: Нито един музей не бива да пропагандира идеология

Нито един музей в България не бива да пропагандира каквато и да е идеология, защото предназначението им е да съхраняват историческата памет на българската държава.

Това заяви от парламентарната трибуна министърът на културата Вежди Рашидов, в отговор на въпрос от народните представители Мартин Димитров, Петър Славов, Методи Андрреев и Велизар Енчев, относно необходимостта от проверка на „Експозиционна зала и родна къща на Тодор Живков”, част от Исторически музей – гр. Правец, както и за това дали недопустимo разпространява политическа идеология.

„Съгласявам се да направя проверка, не само на музея в Правец, но и на всички музеи дали тях има материали, пропагандиращи дадена идеология”, посочи министър Рашидов. Той припомни, че музеи в България се създават съгласно разпоредбите на Закона за закрила и развитие на културата и Закона за културното наследство.

„Исторически музей –Правец е общински музей, който в административно-организационно отношение се ръководи от кмета на общината. Родната къща на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 година. Къщата е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района и единствената запазена жилищна сграда от XIX век в град Правец”, обясни министър Рашидов. По думите му къщата е частна собственост и е отворена за посетители с разрешение на наследниците.

„В близост до родната къща е бившата приемна сграда на Община Правец. От 2002 година сградата е предоставена на историческия музей, с цел разширяване на експозиционната площ и организирането на временни изложби”, допълни още министърът на културата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Къщата-музей на Тодор Живков е част от историческата памет на българската държава. Живков е част от историята на България и на българския народ, независимо че това не се харесва на съвременни кириакстефчовци, които си въобразяват че историята започва от тях. Да, ама не! По времето на Живков с труда на милиони българи бе построено онова, което 26 години полуграмотни и неподготвени хора разпродават, отпивайки се да зомбират българското общество.

  2. ”Къщата-музей на Тодор Живков е част от историческата памет на българската държава. Живков е част от историята на България и на българския народ, независимо че това не се харесва на съвременни кириакстефчовци, които си въобразяват че историята започва от тях. Да, ама не! По времето на Живков с труда на милиони българи бе построено онова, което 26 години полуграмотни и неподготвени хора разпродават, отпивайки се да зомбират българското общество.”
    Абсолютно верно:) Браво. Самият вежда, ако не беше Тато и Соца, сега щеше да лъска обувки/мие чинии у турско напр. Но той много удобно забравя първите си 20 г. как, къде и пр. Неблагодарността се наказва най-жестоко..ако некой не знае..

Отговорете