На 14 декември 2017 да почерпят

В бюджет 2018 на община Добрич Има заложени 60 000 лева за нови алеи в гробищния парк Последните покойници ги погребват сега насред полето

Тереза Мей загуби ключов вот за Брекзит

Част от американски хеликоптер падна върху японско училище

Kласация за най-търсените думи за 2017 г. Гришо и Шушана са шампиони в Гугъл

Годеницата на принц Хари ще празнува Коледа с британското кралско семейство

Норвегия първа в света изключи FM радиото Националните станции преминават на цифрово излъчване

6-годишно американче стана милионер от YouTube

730 милиона лева раздаде правителството Кабинетът развърза коледно кесията МС, шест министерства, външното разузнаване, държавни фирми и общини получиха допълни средства за разходи

Японски фирми разкриват 8000 работни места у нас Очаква се повече родни компании да търсят партньори за износ в Страната на изгряващото слънце

Днес е българската премиера на Епизод 8 от “Междузвездни войни”

Нов център за рехабилитация и интеграция за деца и лица с увреждания откриха в Пловдив

Мая Манолова: Решението на КЕВР за цената на водата може да бъде върнато назад

По-малко лекари напускат България

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 14 декември 2017

Вежди Рашидов: Нито един музей не бива да пропагандира идеология

Нито един музей в България не бива да пропагандира каквато и да е идеология, защото предназначението им е да съхраняват историческата памет на българската държава.

Това заяви от парламентарната трибуна министърът на културата Вежди Рашидов, в отговор на въпрос от народните представители Мартин Димитров, Петър Славов, Методи Андрреев и Велизар Енчев, относно необходимостта от проверка на „Експозиционна зала и родна къща на Тодор Живков”, част от Исторически музей – гр. Правец, както и за това дали недопустимo разпространява политическа идеология.

„Съгласявам се да направя проверка, не само на музея в Правец, но и на всички музеи дали тях има материали, пропагандиращи дадена идеология”, посочи министър Рашидов. Той припомни, че музеи в България се създават съгласно разпоредбите на Закона за закрила и развитие на културата и Закона за културното наследство.

„Исторически музей –Правец е общински музей, който в административно-организационно отношение се ръководи от кмета на общината. Родната къща на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 година. Къщата е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района и единствената запазена жилищна сграда от XIX век в град Правец”, обясни министър Рашидов. По думите му къщата е частна собственост и е отворена за посетители с разрешение на наследниците.

„В близост до родната къща е бившата приемна сграда на Община Правец. От 2002 година сградата е предоставена на историческия музей, с цел разширяване на експозиционната площ и организирането на временни изложби”, допълни още министърът на културата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Къщата-музей на Тодор Живков е част от историческата памет на българската държава. Живков е част от историята на България и на българския народ, независимо че това не се харесва на съвременни кириакстефчовци, които си въобразяват че историята започва от тях. Да, ама не! По времето на Живков с труда на милиони българи бе построено онова, което 26 години полуграмотни и неподготвени хора разпродават, отпивайки се да зомбират българското общество.

  2. ”Къщата-музей на Тодор Живков е част от историческата памет на българската държава. Живков е част от историята на България и на българския народ, независимо че това не се харесва на съвременни кириакстефчовци, които си въобразяват че историята започва от тях. Да, ама не! По времето на Живков с труда на милиони българи бе построено онова, което 26 години полуграмотни и неподготвени хора разпродават, отпивайки се да зомбират българското общество.”
    Абсолютно верно:) Браво. Самият вежда, ако не беше Тато и Соца, сега щеше да лъска обувки/мие чинии у турско напр. Но той много удобно забравя първите си 20 г. как, къде и пр. Неблагодарността се наказва най-жестоко..ако некой не знае..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.