Вежди Рашидов: НС прие безпрецедентите 41 млн. за българското кино

Председателят на Комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов и колегите му дадоха брифинг за приетите промени в Закона за филмовата индустрия.

"За първи път имаше консолидация в името на българските дух и култура. Направихме добър законопроект за киното. Целта е да осъвременим, обслужим и подпомогнем индустрията", обясни Рашидов.

По думите му, НС е приело безпрецедентите 41 млн. за българско кино и над 40 законопроекта са преминали през Комисията за култура. Има списъци за подкрепа на над 1000 културни дейци.

"Следя световната и европейската култура. Навсякъде тежката COVID криза, навсякъде и във всичко се свиват бюджетите, включително и в културната среда. Трибунката я правим, за да ви кажем - в такава тежка пандемия и криза, българското правителство и българския парламент приехме не да свием бюджета, безпрецедентните 41 млн. за българско кино. Никога не е имало толкова много пари. Дълго работихме за това", каза Вежди Рашидов.

Според него, хората, които искат да правят кино, ще имат шанса да се изявят.

"Смятам лично, че това е много важно. Важно за парламента, за тези хора, които ще бъдат потребители на един законопроект, който вчера мина", каза Рашидов. 

Председателят на Комисията по културата и медиите заяви, че брифингът не се дава от парламентарна група, а от самата комисия. Той обърна внимание, че за пръв път комисията по културата и медиите е показала воля и характер.

Мария Цветкова от ВМРО заяви, че целта е държавното финансиране да бъде приоритетно за производството на български филми чрез схема за държавно финансиране на сериали и финансови стимули, като се връщат и част от направените разходи на територията на България.

Коментари

Задължително поле