На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

Вежди Рашидов открива „Страсти” в Пловдив Изложбата го представя като творец и колекционер

Експозицията, лично подредена от Рашидов, може да се види в Градската галерия в Пловдив от 5 до 15 септември.

Тази вечер в Градската галерия показват впечатляващи картини, акварели, рисунки и скулптури

Тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия в Пловдив ще бъде открита голямата експозиция “Страсти”, представяща Вежди Рашидов като творец и като колекционер. Изложбата е по покана на Пловдивската галерия, открива се в навечерието на празника на града и е акцент в Есенния салон на изкуствата.

Впечатляващите творби са подредени в трите зали на галерията лично от Рашидов. На първия етаж ценителите ще видят близо 50 платна западноевропейска живопис – част от голямата лична колекция, която шефът на Комисията по култура и медии в НС събира от десетилетия. В залите на втория етаж е мястото на 22 рисунки, 30 скулптури и 18 акварела на Вежди Рашидов.

“Колекционерството при мен стана случайно преди много години, когато в Париж зърнах две хубави картини и ги купих. Интересува ме хубавата живопис, а не имената на авторите. И така години наред събирам платна, които ми харесват, вече няма къде да ги държа. Малка част от колекцията показвам сега в Пловдив – един град с уникална история, град, който много обичам”, сподели Вежди Рашидов. Той ще подари няколко творби от изложбата на пловдивската галерия.

Централно място на първия етаж заема един офорт на Рембранд – подарък от вече покойния акад. Светлин Русев, който обаче ще бъде показан с гръб към публиката. Необичайният начин на експониране е отговор на известния художник към твърдения в медиите, че липсват сертификати за автентичност на изложените творби от личната му колекция.

“На гърба на картината Светлин Русев е написал лично: „Рембранд за Вежди! Оригинален офорт (ранен отпечатък). Бъди здрав!” – ще покажа гърба на произведението, за да види публиката този надпис – по-добър сертификат от този едва ли може да има”, каза пред “Труд” шефът на парламентарната комисия по култура и медии.

Великолепни образци западноевропейска живопис от Белгия, Холандия и Франция вече могат да се видят в галерията. На втория етаж в една от залите е мястото на “Портрета в скулптурата” – тук са изваяните от Вежди Рашидов образи на Йоан Левиев, Георги Трифонов, Кръстан Дянков, Енчо Пиронков, Начо Кръстев /Начо Културата/ и други известни лица, част от които са емблематични фигури за Пловдив. Сред скулптурите, дело на Рашидов е и скулптурен портрет на главния редактор на “Труд” Петьо Блъсков.

Вежди Рашидов има над 50 самостоятелни изложби в България, Европа и в света и е носител на много авторитетни награди и отличия. Негови творби са притежание на най-престижни музеи и галерии в света.

Експозицията може да се види в Градската галерия от 5 до 15 септември и е наречена “Страсти” заради увлечението на твореца към създаването, колекционирането и съхраняването на изкуство.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.